Rágcsálók után a szemét lepi el a szigetünket?

Közzétéve

Ideje tisztán látni: a patkány és a piszok egy ideje mindennapos problémát jelent Csepelen.

Lássuk időrendben:

Kereken egy hónappal ezelőtt, június 30-án írtunk arról, hogy az idei kerületi lomtalanítás  a lakosság egy részének maradandó élmény volt, a kisposta melletti üres placc napokig kísértő látványa legalábbis nem könnyen felejthető:

Július első napjaiban a TV2 számolt be róla, hogy hegyekben áll a szemét Csepel határában, a hétvégi víkendházakhoz vezető úton. Az elképesztő látványt nyújtó, 3-4 méter magas háztartási és veszélyes hulladék három hét alatt gyűlt össze. Van közte vegyszeres hordó és építési törmelék egyaránt. A lakók nem tudják elviselni a bűzt, és attól tartanak, hogy hamarosan ellepik a környéket a patkányok.

Van persze olyan része Csepelnek, ahol nem kell tartani a patkányinváziótól: a sétányok környékét már július közepére ellepték a rágcsálók, miután a fővárosban erősen akadozik az irtás, miközben csökkent a fővárosban a szemételszállítás hatékonysága is, az éjszakára kint maradó, ételhulladékkal is teli kukákban bőven találnak táplálékot a rágcsálók.

Hát nem aranyosak? Nem.

Azt nem is mi, hanem az ittlakunk.hu írta meg, hogy

nincs elég ember, később viszik el a szelektív hulladékot Csepelen.

Itt pedig egy egészen friss, sajnos azt kell mondjuk színes-szagos történet, ami az országos média figyelmét is felkeltette: csinos kis hegyet építettek egy betegesen gyűjtögető szomszédjuk szemetéből a csepeli lakótelep lakói – számolt be a 444.hu-n keresztül a hírportál egyik olvasója, aki szerint

a szeméthegy egész hétvégén ottmaradt, mert az önkormányzat eleve nem érezte feladatának az eltakarítását, és különben is hétvége volt. “Közben a domb a 35 fokos hőségben szép lassan életre kel.”

Lehet azt mondani, hogy kizárólag véletlen egybeesésről, meg már megint az ellenzék szemétkedéséről van szó, és az önkormányzat tiszta mint a friss hó ezekben az elmúlt hetekben napvilágot látott esetekben. Ám aki nem csukott szemmel és befogott orral jár Csepelen, azért érzékelheti, hogy itt bizony bűzlik valami.

A fenti esetekhez képest a Tamariska dombon szanaszét hagyott sörösdobozok látványa még akkor is a kisebb bajok forrása, ha a minap egyébként a Csepeli Horgász Egyesület vezetője is a szemetes partot említette legnagyobb problémaként a Francia-öböltől a Horgásztanyáig tartó 20 km-es szakaszon. (A Kis-Duna part a kerület másik tájvédelmi körzete a Tamariska mellett.)

Így áll most a szeméthelyzet Csepelen. S mielőtt bárki túlzott szemétkedéssel vádolná a 21órát, vagy más, nem feltétlenül az önkormányzati propagandasajtó szellemében tudósító helyi médiumokat, a azért jelezzük, hogy a problémákat nem csak itt, hanem a polgármesteri hivatalban is érzékelhették már.

Update: a 444.hu időközben már egy újabb csepeli sztoriról is beszámolt, egyúttal meghirdetve az ország legmocskosabb utcája címért folyó versenyt…