Rákkeltő gyógyszerek: nyomozás indulhat Bangóné feljelentése nyomán

Közzétéve

Elsőként talán a hvg.hu hozta le, hogy Bangóné Borbély Ildikó kérdésének eredményeként nyomozás indulhat a rákkeltő vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ügyében.

Az MSZP országgyűlési képviselője, aki egyben a szocialisták csepeli elnöke is, arról érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésznél, mikor indít az ügyészség hivatalból büntetőeljárást a valsartannal szennyezett vérnyomáscsökkentők ügyében.

Bangóné szerint a gyógyszerek több százezer ember egészségére jelenthettek közvetlen és valós veszélyt, ezért szerinte büntetőeljárást kell indítani.

Megkérdezte Poltot, szerinte lehet-e bűncselekmény gyanújáról beszélni, ha igen, miről, ha nem, miért nem?

Polt Péter a kérdést  feljelentésként értékelte, így továbbította a Fővárosi Főügyészséghez, amely elbírálja, hogy indít-e nyomozást vagy sem. A hírre reagálva Bangóné utóbb úgy nyilatkozott: nem csak azt kell tudni, történt-e bűncselekmény, hanem például azt is, hogy a kormány mikor szerzett tudomást a tömeges mérgezésről.

Hosszú hetek teltek el a botrány kirobbanása óta, a közvélemény még mindig nem tudja, az állam miként akar segítséget nyújtani az érintetteknek. Indul-e például állami szűrőprogram a körükben, illetve állja-e az állam a mérgezés miatt kialakult betegségek kezelési költségeit?

Ezek is jó kérdések, ahogy az is, hogy mi az oka a kormány hallgatásának.

Csak nem arról van szó, hogy a Fidesz a multinacionális gyógyszergyártók, és/vagy a forgalmazói lobbi zsebében van?

– tette fel a kérdést Bangóné, aki szerint ez megmagyarázná azt is, miért van teletömve a Fidesz-kormány által letarolt médiapiac a legkülönfélébb gyógyszerreklámokkal.