Még egy kommunista is kaphat szobrot a Fidesztől Csepelen

Közzétéve

Rideg Sándor Kossuth-díjas író emlékművével bővült a kerületi szoborgyűjtemény. Az Indul a bakterház egyik jelenetét felidéző alkotásra 16 milliót költött a csepeli önkormányzat.

Büszkén mutatta be a csepeli városvezetés a legújabb köztéri szobrát a minap:

A Rideg Sándor fő művének főszereplőit ábrázoló bronzalkotást a kerületi főemberek, Borbély Lénárd és Németh Szilárd fogják közre.

A szobrot a Királyerdei  Művelődési Háznál állították fel, ami sokáig Rideg Sándor nevét viselte. Rideg 1943-ban írta meg fő művét, az Indul a bakterházat, az előtt viszont masszívan politizált, és mint tudható, a kommunista párttal szimpatizált.

Rideg Sándor 1925 és 1944 között 32-szer  (!) volt letartóztatva illegális kommunista propagandatevékenység miatt, íróként pedig haláláig a városszéli proletariátus osztályharcos mesemondója maradt.

Öt elemit végzett, csikós volt. 1919-ben vöröskatonának állt. A Tanácsköztársaság bukása után Budapesten gyári munkás, később MÁV-altiszt volt, majd pékmesterséget tanult. 1925-ben a Magyarországi Szocialista Munkáspárt vezetőségi tagja. A munkásmozgalomban való részvétele során több ízben letartóztatták, 1927 júliusában a lakásán titkos nyomdát foglaltak le. 1944-ig állandó rendőri felügyelet alatt állt, majd koncentrációs táborba hurcolták. 1945-1947 között a csepeli Szabadkikötő üzemi bizottságának elnöke, azután több évig a néphadsereg írói csoportjának tagja volt – olvasható az író Wikipédia-oldalán.

Ahhoz képest tehát, hogy a csepeli Fidesz részéről amúgy megállás nélkül megy a kommunistázás, meg a kerületben is nagyban épül a kereszténydemokrácia, most tehát Rideg Sándor nevével és művével próbál jó pontokat szerezni a városvezetés.
Nem kevés közpénzből, természetesen. A szobrot Sárossy Tibor készítette 16 millió forintért – írja a 24.hu. Az a Sárossy, aki már vagy féltucat szobrot szállított a csepeli városvezetés megbízásából, a közös kerületi kasszából fizetve.

(Fotó: csepel.hu)