Csepeliek figyelem! Felavatták Urmánczy Nándor szobrát!

Közzétéve

Csak azt lenne jó tudni, már megint miért kaptak kéretlenül a csepeliek egy újabb szobrot, és mennyibe került ez nekik.

Újabb alkotással bővült a csepeli szoborpark: ezúttal az erdélyi író Urmánczy Nándornak állított emléket az önkormányzat. Természetesen a Daru-dombon, természetesen a kerületi vezetés számára továbbra is nélkülözhetetlen Németh Szilárd jelenlétében.

A hétfői ünnepélyes leleplezésen szintén jelen lévő Borbély Lénárd ezt írta ki a nagy nap alkalmából a Facebook-oldalára:

Idén avathattuk fel együtt a Duna-parti országzászlót, a tegnapi naptól pedig már szobor is emlékezik a „megalkuvás nélküli magyarra”.

Ugyanakkor nem minden csepeli van elragadtatva a sokadik kerületi köztéri szobortól. “Köszönjük a tájékoztatást, mert én még nem hallottam róla” – írja az egyik hozzászóló a polgármesteri poszt alatt.

Az önkormányzat valóban futószalagon avat szobrokat a csepeliek körében totál ismeretlen alakokról is, erről a 21óra is többször írt. Ám sokak szemét nem csak az szúrja, hogy az egykori munkáskerülethez nem köthető személyeknek állítanak emléket a fideszes városvezetők, hanem az is, hogy

a gombamódra szaporodó szobrok számláját a csepeliek állják, ráadásul viszonylag köztudott, hogy egy-egy ilyen avatással általában egy Németh Szilárd-közeli, avatott szobrász kaszál.

Ahogy egy másik kommentelő írja:

“Szívesen lennék szobrász mostanában a látókörükben!”

Hogy pontosan mennyibe került 2010 óta tartó, közpénzből történő szoborállítgatás, azt pontosan nem tudjuk, már csak azért sem, mert például a szóban forgó Urmánczy-szoborról szóló képviselőtestületi előterjesztésben ezúttal nem szerepel az alkotás költsége. Ugyanakkor a korábbi szobrok durván 5 és 10 millió forint közötti összegben álltak meg, így az biztos, hogy ma már kétszámjegyű az összeg, mármint millióban.

Összehasonlításul: a sokadik éve véreztetett Csepeli Munkásotthont 2010 óta annak ellenére nem támogatja egy fillérrel sem a fideszes vezetésű önkormányzat, hogy csepeliek ezreinek művelődését szolgálja hétről hétre, és az itt élők számára valódi kulturális értékeket közvetít.

Az ismeretlen író szobrának árából, ha mondjuk alsó hangon 5 millió forinttal számoljuk a bekerülési költségét, a Csepeli Munkásotthon havi villanyszámláját körülbelül két évig fedezni lehetne.

Ez esetben az országosan ismert, patinás kulturális intézmény ekkora összegből fejleszteni tudná a közművelődési szolgáltatásait, például a könyvtárát, vagy újabb szakköröket és szabadidős programokat szervezhetne az Árpád utcai épületbe, de akár a ház állagmegóvására is mehetne ez a pénz.

Ennek tükrében mindenki eldöntheti, mennyire őszinte, mikor a csepel.info-n, amit amúgy ugyanazok írnak, akik az intézmény ellen nyolc éve csak támadást intéznek támogatás helyett, azon keseregnek, hogy mennyire leharcolt állapotban van a Munkásotthon.

(Fotók: Facebook/Borbély Lénárd)