Hurrá! Csepeli csöveskommandótól hangos a média

Közzétéve

A csepeli biztonsági szolgálat emberei az önkormányzat megbízására hivatkozva vegzálják a kerületet ellepő hajléktalanokat – számol be terjedelmes riportban a 24.hu. 

A cikk megdöbbentően brutális képet fest Csepelről, ezért nem véletlen, hogy hamar bejárta a magyar médiát.

A csepeli “csöveskommandó” tagjai kigyúrt fiatal srácok, akik sötétszürke, elegáns Mercedessel járnak, saját bevallásuk szerint a testi fenyítéstől sem riadnak vissza, a cikkben taglalt történetek szerint általában el is érik a céljukat.  Ám anélkül, hogy az igazságosztó szerepébe helyezkednénk, pár kérdés azért felmerült bennünk a riport kapcsán.

Miért van az, hogy az utóbbi években az utcán tengődő, otthontalan, vagy csak úgymond “lecsövesedett” emberek tömegével lepték nem csak főváros frekventáltabb részeit, de Csepel belvárosát is?

Az előző kérdésből következik a második: milyen egyéb intézkedéseket hozott a Fidesz-kormány, vagy a csepeli fideszes önkormányzat azért, hogy ne legyen ennyi nyomorgó ember, nem a közterületeken, hanem úgy általában?

Három: két szoborállítás között nem lett volna-e ideje Borbély Lénárdnak a csepeli csöveskommandó megszervezése mellett, hogy egyeztessen a fenti kérdésekről a fővárosi önkormányzattal, például, hogy a belső kerületekből kipaterolt hajléktalanok ne perem-városrészekben, például a 21. kerületben kössenek ki?

Miután a csepeli önkormányzat hivatalosan még nem reagált a cikk végén a Borbély Lénárd polgármesternek feltett kérdésekre, megkérdeztük a  szocialista párt csepeli elnökét, mi a véleménye.

Bangóné Borbély Ildikó, aki országgyűlési képviselőként kifejezetten szociális ügyekkel szokott foglalkozni, a 21órának azt mondta, amit a Borbély-brigád tagjai művelnek, arra ma Magyarországon kizárólag a rendőrségnek lenne törvényes joga.

Ez önbíráskodás

– jelentette ki.

Szerinte, ha következmények nélkül hagyjuk, hogy az önkormányzat csak úgy ráküldje valakikre a magánkommanóját, akkor legközelebb bárkire ráküldheti majd.

Bangóné Borbély Ildikó szerint azt a kérdés is fel kell tenni Borbély Lénárdnak, hogy

mit tett azért az elmúlt években, hogy a belvárosból kiszoruló hajléktalan emberek ne a 21. kerületben verjenek tanyát?

Való igaz, a csepeli polgármester a fővárosi közgyűlés tagja is, de nem hallottunk róla, hogy akárcsak egyszer is felvetette volna a kérdést. Egyébként el lehet azon gondolkozni, hogy miért vált ennyire szembetűnővé ez a probléma nem csak országos szinten, de helyi viszonylatban is – közölte.

Bangóné Borbély Ildikó, a csepeli szocialisták elnöke a parlamentben.

A szocialista politikus szerint ez összefügg a Fidesz-kormány általános politikájával, aminek a következménye a társadalmi szakadékok mélyülése, a szegényebb rétegek leszakadása, de például a devizahitelbe belerokkant családok utcára kerülése is.

(Fotó: 24.hu)