Az MSZP nemet mond a csepeli adóemelésekre

Közzétéve

Dobák István szocialista önkormányzati képviselő a 21órának azt mondta, azért nem szavazták meg a helyi adók újabb emelését, mert a Fidesz az elmúlt 8 évben folyamatosan csak emelte a kerületiek terheit. 

Eltörölte a garázsadót, az építmény- és a telekadót viszont megemeli a XXI. kerületi önkormányzat januártól. A múlt heti döntést a Fidesz-KDNP-s képviselők támogatták, az ellenzéki szocialisták azonban nemmel szavaztak. Dobák István, az MSZP-frakció tagja a 21órának azt mondta:

Nem tudott az önkormányzat elfogadható indokot találni az újabb emelésre.

Dobák István szerint ráadásul az adófizető csepeliek túl sok adót fizetnek, de túl keveset kapnak cserébe: hosszú évek óta hiába várnak olyan fontos fejlesztésekre, mint például gerincút folytatása, a Gubacsi híd rendbe tétele, a csepeli hév felújítása, vagy az egészségügyi ellátás javítása – mondja.

Ha valóban olyan jól áll az önkormányzat pénzügyelieg, mint ahogy Borbély Lénárd polgármester állítja, mi szükség van a kerületi lakosság terheinek további növelésére? – tette fel a kérdést.

És akkor lássuk, hogyan változnak az adók Csepelen 2019 január 1-ével:

Építményadó

769 Ft/nm-ről 790 Ft/nm-re változik, ha az összes adóköteles terület nem haladja meg a 100 nm-t,

1 064 Ft/nm-ről 1 093 Ft/nm-re változik, ha az összes adóköteles terület több mint 100 nm, de nem haladja meg az 500 nm-t,

1 491 Ft/nm-ről 1 531 Ft/nm-re változik, ha az összes adóköteles meghaladja az 500 nm-t,

746 Ft/nm-ről 766 Ft/nm-re változik a kulturális örökség védelméről szóló törvény alapján nyilvántartásba vett műemléki értékek, műemlékek esetén.

Telekadó

155 Ft/nm-ről 159 Ft/nm-re változik az alábbiak kivételével:

77 Ft/nm-ről 79 Ft/nm-re változik a Csepeli Szabályozási Tervben szereplő parti sáv, valamint a 2018. december 1-jétől hatályos Csepeli Építési Szabályzatban meghatározott mederkarbantartó parti sáv alá eső földterületek esetén

124 Ft/nm-ről 127 Ft/nm-re változik az I. számú övezet területén,
337 Ft/nm-ről 345 Ft/nm-re változik a II. számú övezet területén,
337 Ft/nm-ről 345 Ft/nm-re változik a III. számú övezet területén.