Isten veled, Dagi!

Közzétéve

Talán emlékeznek még, hogy a 2014-es kampányban a Fidesz a 2010 után elvégzett vagy megkezdett projektekkel táblázta tele a kerületet. A bereklámozott beruházások közül néhány már akkor is közröhely tárgyát képezte, hiszen a közpénzből kitett táblák olyan építkezéseket is büszkén hirdettek, amelyek nemhogy 2014 októberéig, de a mai napig nem valósultak meg.

Mások mellett a Daru dombnál álló egykori Dagi Csárda épülete sem újult meg, pedig ennek is meg kellett volna történnie 2014 végéig. Ám a Kis-Duna parton évtizedekig álló, országos hírű csárda már nem is fog meg- illetve újjáépülni. Ugyanis a hétvégén még a maradékát is elbontották.

Pedig a csepeli önkormányzat fideszes vezetésének egyik 2014-es ígérete volt a csárda környékének rendbe tétele:

A volt Dagi Csárda épülete, ahol az önkormányzat korábbi ígérete szerint vendégháznak és modern étteremnek kellett volna épülnie.

Csakhogy közel négy év csönd után a városvezetés októberben azzal állt elő, hogy módosít a fejlesztési terveken, és inkább nem is építi újjá az egykori csárdát, hanem helyette nyilvános illemhellyel lepik meg a környéket.

A magyarázat: tervezték a Daru-domb melletti Dagi étterem épületének felújítását (nem is kevés pénzért: több mint 4 millió forintért – a szerk.), “az építőiparban ugyanakkor az elmúlt években robbanásszerű drágulás volt”írták 2018 október közepén az önkormányzat honlapján.

Borbély Lénárdék szerint már mintegy 470 millió forint lett volna a Dagi felújítási költsége, így inkább bele sem vágtak, hanem sutba vágták az egészet, a csárda épületét pedig december első hétvégéjén a földdel tették egyenlővé.

2018.12.01-én megszűnt létezni a volt Dagi később Evezős panzió. Teljesen lebontották, még a sittet is elvitték 1 nap alatt. A kormány és az önkormányzat úgy döntött, hogy nincs értelme felújítani, tudtommal tetemes banki hitel is volt rajta. Emlékezzünk egy kicsit rá, hogy milyen finom volt a Csülök Pékné módra, vagy hogy milyen jó volt eltölteni egy nyugodt éjszakát. A Dagi elbontásával lezárult egy korszak, emléke minden csepeli szívében megmarad

– tudatta fájó szívvel egy csepeli lakos az egyik kerületi Facebook-csoportban a hétvégén.

Hogy a bontásnak köze lehet Németh Szilárd Hollandi úti birkózócsarnokához, mivel az általa megálmodott birkózóakadémiának egy étterem és egy négy csillagos apartmanszobáás vendégház is része lesz? Többek között ezt is felvetette a csepeliek.blog, amely így összegezte a legendás csárdával történteket:

Megvették a Dagi csárdát 29 millióért, majd 4,1 millióért megterveztették átalakítását egy multifunkciós étteremmé és vendégházzá, s milliókba kerültek a kivitelezéssel járó egyéb feladatok (telekrendezés, költségbecslés, üzleti terv készíttetetése, szerződések jogi megfogalmazása, ellenőrzése) is. Eddig kifizettek legalább 40 millió forintot egy Németh-Borbély álomért/koncepcióért, most, négy év  után, kidobták az egész projektet.

Ami ennél is nagyobb baj, azt viszont egy tősgyökeres csepeli lakos fogalmazta meg a minap:

Egy szeletke csepeli legenda ment a kukába. De honnan is tudnák ezt azok, akik ezt a döntést meghozták, hiszen Csepelnek a közelében sem voltak akkor még, mikor ide járt a kerület színe-java! :((

A legendás Dagi Csárda valamikor a nyolcvanas években. (Fotó: Facbook/Csepel Retro Kepek)