Csepeliek a szakszervezeti tüntetésen

Közzétéve

Miközben Párizsban a hatóságoknak már könnygázt is kellett bevetni a sárga mellényes tüntetők ellen, Budapesten valamivel azért békésebb hangulatban zajlott le az úgynevezett rabszolga, vagy túlóratörvény elleni szombati tiltakozás.

Az Index helyszíni tudósítása szerint a szakszervezetek által szervezett, de az ellenzéki pártok által is teljes vállszélességgel támogatott tüntetésen több ezren (a szervezők szerint tízezren) vettek részt, köztük csepeliek is:

A kép előterében Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő, az MSZP csepeli elnöke, mögötte Takács Krisztián és Szenteczky János XXI. kerületi képviselők. (Kép: Facebook.com/Takács Krisztián)

A 24.hu beszámolója szerint minimum 5-7 ezres tömeg dél körül érkezett meg a rendőrség által “előzékenyen” lezárt Kossuth térhez, pontosabban az Alkotmány utca sarkánál felállított színpadhoz. A portál szerint a demonstráció itt még békés mederben zajlott, csak doboltak és fütyültek az emberek.

A szakszervezeti felszólalók itt egyöntetűen elutasították a túlóratörvényt. Azt mondták, ők nem tüntetni akarnak, hanem párbeszédet és élhető béreket. Bejelentették, hogy hétfőtől útlezárásokat is szerveznek, és ott lesznek minden gyárban, ahol bevezetnék a rendelkezést.

(Ilyenkor azért eszünkbe jut, hogy annak idején 30 ezren dolgoztak csak a csepeli gyárban, méghozzá az ellenállásban is élen járó munkásemberek, ma pedig már szinte gyártás sincs a XXI. kerületben.)

Később a Kossuth téren aztán egymásnak feszültek a rendőrök és a tüntetők egy csoportja, köztük Komjáthi Imre az MSZP alelnöke, aki egy zászlóval felpattant a színpadra, és azt javasolta, foglalják el a Kossuth teret, majd megpróbált áttörni a rendőrsorfalon. A rendőrök leteperték, a politikust úgy kellett kitámogatni a Kossuth térről, Tóth Bertalan pártelnök és Nyakó István vállába kapaszkodva hagyta el a helyszínt.