A csepeli dolgozók túlmunkáját szabályoznák

Közzétéve

Pontosabban a kerületi önkormányzati cégeknél alkalmazott emberek túlmunkáját maximalizálnák, és arra szólítják fel Németh Szilárdot, valamint Borbély Lénárdot, hogy támogassák a javaslatukat.

Javaslatot nyújtott be Szenteczky János, az MSZP csepeli frakcióvezetője a XXI. kerületi képviselőtestületnek. Az előterjesztés lényege, hogy az éves túlmunkát akár 400 óráig felemelő fideszes “rabszolgatörvény”ellen a szocialisták helyben úgy védekeznének, hogy

rendeletben írnák elő a kerületi önkormányzati tulajdonú társaságoknak, mennyi túlórát rendelhetnek el a dolgozóiknak.

A csepeli MSZP-sek 250 órában maximalizálnák ezeknél a cégeknél az éves túlórakeretet, vagyis lényegében kivonnák a Fidesz által a parlamentben elfogadott jogszabály hatálya alól az érintett csepelieket 2019. január elsejétől. Mint megjegyzik, a csepeli önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok több mint 100 főt foglalkoztatnak.

Szenteczkyék szándéka szerint a javaslatot a csepeli képviselőtestület a következő, december 13-ai ülésen a tárgyalni tudja. Emellett úgy tudjuk, a napokban felszólítják Németh Szilárdot, az önkormányzat által „csepeliként” kommunikált kormánypárti képviselőt, hogy minden követ mozgasson meg a XXI. kerületi dolgozók érdekének védelmében, azaz bírja rá Borbély Lénárdot és a fideszes városvezetést a javaslatuk elfogadására.

A Policy Agenda által készített kutatás szerint egyébként a munkaképes korú lakosság mindössze 9 százalék támogatja, 83 százaléka pedig elutasítja a rabszolgatörvényt – mivel a felmérés reprezentatív, alighanem Csepelen is.