Egyre csúnyább a csepeli csöveskommandó története

Közzétéve

“Csepel Önkormányzata Biztonsági Szolgálat” -feliratú pólóban vegzálták az ősszel a hajléktalanokat XXI. kerület központi részén, a Sétáló utca és környékén. Igen ám, csakhogy ilyen nevű szervezet hivatalosan nincs – derítette ki a 24.hu.

A csepeli városgazdával, vagyis az önkormányzat cégével szerződő biztonsági szolgálat ráadásul közterületen nem is intézkedhetett volna, ez pedig újabb fordulat a csepeli hajléktalanterror történetében.

Az önmagukat biztonsági őrnek mondó, a pólóikon olykor Csepel Önkormányzata Biztonsági Szolgálat feliratot viselő férfiak több szemtanú egybehangzó állítása szerint megfélemlítették, megalázták, bántalmazták a Karácsony Sándor utca környékén mindazokat, akiket hajléktalannak véltek.

A fedél nélkülieket vegzáló szekuritis különítményről korábban a 24.hu számolt be egy országos visszahangot kiváltó cikkben, de a 21óra is írt róla.

A hírportál témát feldolgozó újságírója a cikkéért még sajtódíjat is kapott, de azóta sem engedte a csepeli csöveskommandó kezét: most azt derítette ki, hogy a pólón szereplő biztonsági szolgálat külön szervezetként nem létezik.

„A Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. ugyanis valójában egy Prev-Info nevű Kft.-vel kötött szerződést – és fizetett nekik közel 40 millió forintot vagyonvédelmi szolgáltatásokért.

Ám a cég a szerződés szerint csak a városgazda telephelyeit védhette volna. Közterületen, például a Karácsony Sándor utcában, nem akciózhattak, erre a törvény szerint sem lett volna lehetőségük, mivel úgy tudni, hogy a BRFK sem kötött a céggel szerződést utcai járőrözésre vagy más tevékenységre.

A Prev.Info 2011 óta létezik, a BRFK egykori gazdasági irányítója által vezettt cég a L.A.C. Holding leányvállalata. Ez utóbbit a tiszteletbeli kazah konzul, a kormányközeli milliárdos, Horváth László tulajdonolja. A L.A.C-nak korábban alvállalkozóként bedolgozott a Swat Privat Group Kft., ami Rogán Antal egyik csepeli rendezvényét biztosította.

De a Swat Private arról is ismert, hogy vezetője ellen – a Dózsa György úti baleset okozásával vádolt M. Richárddal együtt – rendőri korrupcióval kapcsolatos nyomozás folyik. Talán csak véletlen egybeesés, de a hajléktalanokat vegzáló három fős kommandó egyik tagja is Swat Security kitűzőt viselt.

A kigyúrt, és főként gyengébbekkel keménykedő csapat a 24.hu első tényfeltáró cikke után eltűnt Csepel utcáiról; működésük nyoma azonban megmaradt, és egy bejelentésnek köszönhetően a rendőrség is felfigyelt akciójukra

-olvasható a Népszaván.