Csepeli HÉV a Kálvin térig?

Közzétéve

Nemrég még megszabadultak volna tőle, most már meghosszabbítanák. 2019 alighanem a nagy tervek és újratervezések bejelentésének éve lesz.

A főváros és agglomerációja fejlesztéséért felelős Fürjes Balázs egy interjúban a legújabban tervezett budapesti fejlesztésekkel kapcsolatban is nyilatkozott. Az tervekért felelős államtitkár által felsorolt fejlesztésekről pedig nincs hiány.

A XXI. kerületiek számára a legfontosabb ezek közül, hogy bár nem olyan rég a csepeli vonalat még beszántották volna, ma már úgy gondolják, hogy inkább felújítják az összes budapesti HÉV-et, sőt:

a csepeli és ráckevei HÉV-et a Soroksári út nyomvonalán mélyvezetésben bevinnék egészen a Kálvin térig.

Ennek kapcsán megszűnne a HÉV-sín a Müpa és a Nemzeti Színház előtti Duna-parton, a Rákóczi hídtól délre eső területen felhúznák a Budapest Diákvárost, amely egy nyolc-tízezer egyetemi hallgatónak, illetve egyetemi oktatónak otthont adó kollégiumváros lesz a tervek szerint, de létesülne itt egy közpark, illetve ide húzzák fel a Nemzeti Atlétikai Központot is a 2023-as atlétikai világbajnokságra.

Az atlétikai vébéhez kapcsolódó beruházásokról korábban itt írtunk:

A csepeliek nem tudják majd használni az új csepeli hidat?

Mellesleg megkezdődött az új budapesti híd tervezése is, amely Dél-Budát, Észak-Csepelt és Dél-Pestet köti majd össze, az M1-M7 bevezető szakaszától a Jászberényi útig.

Ezen kívül föld alatti alagút kötné össze a Nyugati pályaudvart és a Déli pályaudvar helyett létrehozandó átmenő vasúti állomást, amely a mostani Déli és a Széll Kálmán tér között épülne meg a föld alatt. Ezen kívül felújítanák a Nyugati pályaudvart, a vasúti forgalom jelentős része ugyancsak a föld alá kerülne

Fürjes egyébként biztos benne, hogy Tarlós István ezen kívül hamarosan a közfejlesztések tanácsa elé terjeszti a 3-as metró meghosszabbítását Káposztásmegyer irányába, néhány villamosvonal megvalósítását és a BKV-járműpark további megújítását is.

Szóval, mint a bevezetőben is írtuk, 2019 alighanem a nagy tervek bejelentésének éve lesz.