Erről a listáról Csepel sem maradhat le!

Közzétéve

Összegyűjtötte a 24.hu az ország C-kategóriás köztéri szobrait. A listán olyan, országosan ismert alkotások kaptak helyet, mint az óbudai Árpád fejedelem, a pákozdi óriás-ólomkatona, vagy a belvárosi Blikk-rikkancs.

A kimerítő összeállításban csepeli mű annak ellenére nem érdemelte ki a portál megtisztelő figyelmét, hogy a XXI. kerület az elmúlt években kis túlzással egyetlen összefüggő szoborparkká vált. A csepeli köztéri alkotások szaporodása 2010 után, a Németh Szilárd-féle városvezetés érkezésével indult meg, többek szerint nem függetlenül attól, hogy a sűrű avatásokkal leggyakrabban egy Németh Szilárd-közeli szobrász, bizonyos Sárossy Tibor kaszált.

Abszolút a teljesség igénye nélkül, itt egy felsorolás az elmúlt években keletkezett csepeli szoborgyűjteményből:

Urmánczy Nándor

Popieluszkó atya

Rideg Sándor vagy  Indul a bakterház

Ady lakótelep kőkeresztje

Czibor Zoltán és Tóth II. József

Kolonics György

Trianon-emlékmű

Teller Ede

Kálvária a Tamariska-dombon

Végül, de nem utolsó sorban ne felejtsük el, hogy a Németh-féle városvezetés 2014-ben még exportálni is bírta az emlékmű-állítást, a már említett Sárossy Tibor legnagyobb örömére.

Borbély Lénárd (balra) és Németh Szilárd (jobbról a harmadik), a XXI. kerület jelenlegi és korábbi polgármestere is részt vett Urmánczy Nándor csepeli szobrának avatásán 2018. októberében. (Forrás: Népszava)

Hogy a nyolc éve tartó szoborállítgatás eddig mennyi közpénzbe került, azt pontosan nem csak azért nem tudhatjuk, mert lassan megszámolni sem lehet őket. Hanem azért sem, mert olyan is van köztük, aminek a képviselő-testületi előterjesztésben nem szerepel az alkotás költsége.

Viszont ha abból indulunk ki, hogy egy-egy szobor olyan 5 és 10 millió forint közötti összegben állt meg, sőt, a Rideg-szobor például 16 millió forintjába került a kerületnek, biztosra vehetjük, hogy bőven két, ha nem három számjegyű az összeg, természetesen millióban.