Némethék kamufeljelentései már az országos média figyelmét is felkeltették

Közzétéve

Országos médiumok általában ritkán foglalkoznak kifejezetten helyi ügyekkel. Azonban az egyik legolvasottabb magyar hírportál, a 24.hu most önálló cikket szentelt a 2010 óta habzó csepeli elszámoltatásnak.

A cikknek már a címe is beszédes:

“Németh Szilárdék ötven feljelentést varrtak a nyakába”

Maga az írás pedig azt foglalja össze, hogyan folyt az úgynevezett elszámoltatás Csepelen 2010 óta, amelynek keretében csak Szenteczky János ellen valószínűleg rekordnak számító nagyságrendben indítottak mindenféle eljárásokat.

A csepeli fideszesek legalább ötven eljárást kezdeményeztek a 2010-es önkormányzati választáson szocialista polgármester-jelöltként Németh Szilárd riválisaként elinduló Szenteczky ellen.

A követhetetlen mennyiségű feljelentés túlnyomó részéből azonban nem lett igazi ügy, mert már a rendőrségi szakaszban elhaltak. A nyomozók nem találtak bűncselekményre utaló jelet, ezért megszüntették az eljárásokat. Több esetben azonban a hatóság vizsgálati eredménye sem akasztotta meg az „elszámoltatási” lendületet.

A napokban egy olyan ügyben született bírósági döntés, amelyben a rendőrség már korábban bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, sőt, az ügyészség sem talált benne törvénysértést. A fideszes vezetésű vagyonkezelő viszont pótmagánvádas eljárásban mégis bíróság elé citálta Szenteczkyt.

Szenteczky János 2010 előtt a csepeli városgazdálkodási cég vezérigazgatója volt. A fideszes hatalomátvétel után hűtlen kezelés gyanújával jelentették fel, mert a választási időszakban egy olyan ügyvédi megbízást kötött, amelyre – feljelentők szerint – kizárólag azért volt szüksége, mert „szorult a nyaka körül a hurok”, és a saját érdekében megbízott ügyvéd költségeit közpénzből fizette, így mintegy hárommillió forinttal károsította meg a közvagyont.

Azt érdemes tudni, hogy a Fidesz éppen abban az időszakban támadta be először Szenteckyt az úgynevezett „lakásmutyi” üggyel. A fideszes kampányban a párt több sajtótájékoztatót is tartott azt állítva, hogy jogtalanul kötött bérleti szerződést több önkormányzati lakásra, köztük az egykori csepeli rendőrkapitánnyal.

A csepeli lakásmutyiként elhíresült ügyben az ügyészség 2014-ben szintén megszüntette az eljárást, de Németh Szilárd csapata pótmagánváddal azt is továbbvitte, a per négy éve folyik, döntés még nem született. Az önkormányzati lakások ügyéhez kapcsolódó ügyvédi díj sztori pere azonban most, 9 évvel a történtek után ért véget első fokon.

A bíróság itt is kimondta, hogy Szenteczky nem követett el bűncselekményt.

Az ötven feljelentésből Németh Szilárdéknak eddig egy győzelmet sikerült behúzniuk: Szenteckyt felbujtóként elítélték egy, a 2010-es kampányban a csepeli postaládákba dobált névtelen kiadvány miatt, amelyben Németh Szilárdot rágalmazták.

Az eljárásban a szerző kiléte egyébként nem derült ki. A szocialista politikust első fokon elítélték egy egymillió forintos hűtlen kezelési ügyben is, de a sportterem bérbeadásáról szóló ítéletet a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte megalapozatlanság miatt.

(Forrás: 24.hu)