A XX. kerület sem kér a rabszolgatörvényből

Közzétéve

Szeged, Salgótarján, Dombóvár és Ajka után már a Csepellel szomszédos Pesterzsébet önkormányzata is bejelentette: nem kér a fideszes rabszolgatörvényből, ami akár évi 400 órára is emelheti a dolgozók túlóraszámát. 

A hírt a hvg.hu-n láttuk, de elsőként a 24.hu írta meg, hogy

a XX. kerületi önkormányzat felkérte a pesterzsébeti munkáltatókat, hogy ne alkalmazzák a törvényt.

 A XX. kerületi önkormányzat képviselő-testülete a DK, az MSZP, a Párbeszéd képviselői és egy független szavazatával úgy döntött, hogy nem fogja alkalmazni a túlóratörvényt az önkormányzat cégénél. Egyúttal a testület felkérte a pesterzsébeti munkáltatókat is, hogy a fideszes parlamenti többség által tavaly decemberben törvénytelenül átvert rabszolgatörvényt ők se alkalmazzák.
A XX. kerületi városháza.

Mint megírtuk, nem tervezi alkalmazni a törvényt az egyik legnagyobb állami cég, a Magyar Villamos Művek sem. Ezt Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő, a szocialisták csepeli elnöke derítette ki, és hozta nyilvánosságra.

Ezután végképp nem értjük, hogy a csepeli fideszes városvezetés miért utasította el azt a csepeli MSZP-sek által benyújtott képviselőtestületi javaslatot, ami az évi akár 400 óra túlórát is lehetővé tevő jogszabály alól kivonta volna a XXI. kerületi önkormányzati társaságok dolgozóit.
Mint ismert, Dr. Szeles Gábor, Csepel jegyzője arra hivatkozva utasította vissza a szocialista rendelettervezetet, hogy az jogilag nem állja meg a helyét, merthogy csorbítaná a csepeli önkormányzati cégvezetők jogkörét.
Csakhogy ez nem igaz.
Nem igaz, és erre most már a szomszédos XX. kerület gyakorlata is rácáfol, mellesleg a Polgári Törvénykönyv szerint az önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságokban az önkormányzat a munkavállalók érdekeinek szem előtt tartásával utasíthatja a cégek vezetőit, hogy ne alkalmazzák a túlóratörvényt.
Ezek után adódik a kérdés: Csepel jegyzője nem ismeri a jogszabályt? Vagy szándékosan törvénytelenül akadályozza az előterjesztésnek már a napirendre vételét is, nehogy a fideszes városvezetőknek, Borbély Lénárdnak, Ábel Attilának, Morovik Attilának és a Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőknek nyilvánosan színt kelljen vallaniuk: támogatják-e vagy sem az emberek 80%-a által elutasított rabszolgatörvényt.