Baloldali előválasztás: nyilvános vitán ütköztek össze a jelöltek

Közzétéve

A főpolgármester-jelölti vitával folytatódott vasárnap a baloldali előválasztási kampány. Horváth Csaba és Karácsony Gergely nyilvános eszmecseréjének konklúziója: Tarlós István nem csak alkalmatlan, méltatlan is a főváros vezetésére.

A baloldali előválasztási küzdelem keretében megrendezett vasárnapi vitán a szocialisták által támogatott Horváth alapvetően a NER-rel szembeni harcos, míg a Párbeszéd jelöltje a középen álló, mindenki számára szimpatikus zöldpolitikusként lépett fel.

Ahogy az várható volt, a budapesti Flamenco Hotelben megtartott vitán inkább két szövetséges, mint két ellenfél vett részt, két olyan ember, aki nem egymást, hanem Tarlóst és a Fideszt tekinti első számú ellenfelének.

Ennek megfelelően sem Horváth Csaba, sem Karácsony Gergely nem konfrontálódott különösebben. Már a vita elején kölcsönösen ki is jelentették: inkább szövetségest, mint ellenfelet látnak a másikban, és amennyiben nyerni tudnak az őszi főpolgármester-választáson, számítanak egymásra.

Az MSZP által jelölt Horváth elsősorban a főváros szabadságának és döntési (értsd: forrásfelhasználási) jogának visszaszerzését, míg Karácsony Gergely a Párbeszéd által is fontosnak tartott fenntartható és zöld gondolatokra fűzte fel a mondandóját.

A vita első részében a budapesti vízióját vázolta fel a két politikus. Orbán 9 éve indított háborút Budapest ellen, de Tarlóssal együtt tették azt tönkre, vissza kell adni a főváros szabadságát – jelentette ki Horváth Csaba. Mint mondta, programja nem holmi ötletgyűjtemény, több mint 10 éve dolgoznak rajta, szemben a trollokkal és amatőrökkel – utalt alighanem a függetlenként versenyző Puzsér Róbertre.

A budapestieknek nem csak luxusberuházásokra van szüksége, Orbán nem teheti fideszes oligarchák játszóterévé a fővárost – mondta még mindig Horváth, aki szerint harcos főpolgármester kell, olyan, aki felemeli a szavát a fővárosiakért. Ha őt választják, nem ellenzéki, hanem a budapestiek polgármestere lesz – ígérte.

Karácsony szerint is együtt kell működniük majd Horváth Csabával, mégpedig azért, hogy „Budapestet visszaadjuk a budapestieknek”. Ő egy élhető, emberközpontú fővárost képzel el, amilyen Zugló  is. Ez mindenkinek jár, de szerinte csak ő képes ehhez megszólítani a főváros Fidesszel szemben álló, ám sokszínű választói bázisát.

A folytatásban a konkrét terveiket adhatták elő, itt a közösségi közlekedés, Budapest és a kormány viszonya volt a fókuszban. Horváth például azt mondta, hogy a budapestiek által megtermelt pénz nagy része ott kell maradjon a fővárosban, mert a budapestiek többet érdemelnek annál, mint amit ma központilag nyújtanak nekik. Egészségügyben, oktatásban, közlekedésben satöbbiben.

Karácsony pedig arról, hogy Tarlós István évek óta porig van alázva, és rajta keresztül a budapestiek is. Ezen változtatni kell,  de csak a budapestiek, és csak közösen állíthatják meg Orbánt.

Később a moderátor felvetésére arról is beszéltek, hogy mit tud majd kezdeni a fideszes kétharmaddal a leendő ellenzéki városvezetés. Ha egy az egy ellen sikerül felállni, és lesz egy ellenzéki főpolgármestere Budapestnek, aki mögött a kerületek többsége is ott lesz, az elég nagy ellenerő lesz a Fidesszel szemben, amely csak az erőből ért – fejtette ki Horváth Csaba. A NER-rel nincs alku, alatta biztosan nem lesz fideszes alpolgármester, ha nyer – jelentette ki.

Karácsony Gergely pedig büszke az általa az elmúlt években megvalósított zuglói modellre, amire szükség lesz fővárosi szinten is szerinte. Azt is mondta,  “nyilvánvaló, hogy 2022-ben a Fidesz-kormány bukni fog, de ehhez idén ősszel Budapesten nyerni kell”.

A baloldali előválasztási kampány a héten a jelöltek számára a budapestiek támogató aláírásainak gyűjtésével telik. A választásra január utolsó, illetve február első hetében kerül sor, Csepelen három különböző helyszínen is leadhatják majd szavazataikat a budapesti lakosok.

(Forrás: Hírklikk.hu)