Borbély Lénárd a Fővárosi Közgyűlésben is nemet mondott a rabszolgatörvény elleni határozatra

Közzétéve

A XXI. kerület vezetője nem csak Csepelen állt a fideszes rabszolgatörvény mellé.

Több önkormányzat után a Fővárosi Közgyűlésben is megpróbálta elfogadtatni az ellenzék azt a határozati javaslatot, amely megtiltja az önkormányzati cégeknek a 400 órás túlórakeret alkalmazását.

A javaslatot napirendre sem vette a Közgyűlés.

Tarlós István főpolgármester a vitában azt a téves jogi szakvéleményt szajkózta, amelyre egyébként a XXI. kerületi városvezetés is hivatkozik, és amely szerint egy ilyan javaslat elfogadása törvénybe ütközne. Tarlós szerint az utasítás elvonná az érintett társaságok vezetőinek munkáltatói jogkörét, sértené a Munka törvénykönyvében biztosított jogait arra, hogy a munkavállalókkal egyéni és kollektív megállapodást köthessenek a túlmunka lehetőségéről és a 36 hónapos munkaidőkeretről.

Csakhogy, mint megírtuk, ez nem igaz. Erre egyébként már a szomszédos XX. kerület gyakorlata is rácáfol, ráadásul a Polgári Törvénykönyv szerint az önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságokban az önkormányzat a munkavállalók érdekeinek szem előtt tartásával utasíthatja a cégek vezetőit, hogy ne alkalmazzák a túlóratörvényt.
Erre való tekintettel Szeged, Salgótarján, Dombóvár és Ajka után már a Csepellel szomszédos Pesterzsébet önkormányzata is bejelentette: nem kér a fideszes rabszolgatörvényből, ami akár évi 400 órára is emelheti a túlóraszámot.
A szerda szavazási kivetítőn egyébként feketén fehéren, pontosabban piros-fehér-zölden látszik, ki hogyan szavazott, illetve nem szavazott a javaslatra a Fővárosi Közgyűlésben:

 

(Forrás: hvg.hu)