Futottak a fideszesek a rabszolgatörvényük miatt

Közzétéve

Menekülniük kellett a kormánypárti önkormányzati képviselőknek a rabszolgatörvény miatt.

Rendkívüli közgyűlés volt kedden Miskolcon. Az ülést az ottani ellenzéki pártok közösen kezdeményezték, hogy megtárgyalják, illetve megszavazhassák azt a kezdeményezést, amely felkérte volna az önkormányzatot és a tulajdonában álló önkormányzati cégeket, valamint a Miskolci székhelyű vállalkozásokat, hogy ne alkalmazzák a túlóratörvény munkavállalókra hátrányos előírásait – írja a hvg.hu.
A városi képviselő-testület kormánypárti többsége azonban nem engedte napirendre venni a széles ellenzéki együttműködéssel benyújtott rabszolgatörvény-ellenes javaslatot. A kezdeményezés napirendre vételét 15-10 arányban utasította el a közgyűlés.
A szavazás után a Fidesz-KDNP képviselői a hátsó kijáraton távoztak az épületből.

Az ülés után az önkormányzat ellenzéki képviselői közös sajtótájékoztatón szólították fel a kormánypárti képviselőket a Munka törvénykönyve december 12-én elfogadott módosításainak visszavonására.

Korábban Szeged, Ajka, Salgótarján, Szombathely, Dombóvár és a Csepellel szomszédos XX. kerületi önkormányzat is úgy határozott, hogy a tulajdonában álló cégeknél nem fogja alkalmazni az évi akár 400 túlóra előírását is lehetővé tevő jogszabályt. Emellett számos cég, köztük nagy állami vállalatok is nemet mondtak a túlóratörvényre.