Jé: Zugló is nemet tudott mondani a rabszolgatörvényre!

Közzétéve

Egyre több város és fővárosi kerület önkormányzata mondja ki rendeletileg, hogy a saját cégeinél nem alkalmazhatják az évi 400 óra túlmunkát is lehetővé tevő törvényt. A csepeli városvezetés azonban nem hajlandó erről még csak tárgyalni sem.

Szeged, Salgótarján, Dombóvár, Ajka, Szombathely, vagy a Csepellel szomszédos Pesterzsébet után legutóbb a XIV. kerület képviselőtestülete mondta ki:

saját cégeiknél nem alkalmazzák a munka törvénykönyvének túlóra-szabályozásra vonatkozó módosításait.

Amire egyrészt okuk, másrészt lehetőségük is van: a Polgári Törvénykönyv szerint az önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságokban az önkormányzat a munkavállalók érdekeinek szem előtt tartásával utasíthatja a cégek vezetőit, hogy ne alkalmazzák a túlóratörvényt.

Mindezt a csepeli városvezetés valamiért nem hajlandó tudomásul venni.

Amikor a XXI. kerületi MSZP nevében Szenteczky János frakcióvezető benyújtotta azt a rendelettervezetet, amely a szegedi, zuglói stb. mintára évi 250 órában maximalizálná a csepeli önkormányzati társaságoknál az éves túlórakeretet, Dr. Szeles Gábor azzal az indokkal verte vissza, hogy egy ilyen rendelet aránytalanul korlátozná a helyi cégvezetők (pl. városgazda) jogkörét.

Miután aligha arról van szó, hogy a XXI. kerület törvényes felügyeletét több mint másfél évtizede ellátó, igen tapasztalt jogász ne ismerne egy olyan alap jogszabályt, mint a Ptk., erős a gyanú:

valójában a csepeli fideszes városvezetés próbálja mindenáron megúszni, hogy nyiltan színt kelljen vallania a tavaly december végén botrányos körülmények között elfogadott rabszolgatörvényről.

Ezért lehet, hogy szegény Szeles jegyző a szakmaiság látszatát is feladva egy hülyébbnél is hülyébb indokkal élt. Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy a csepeli ellenzék nem hagyja annyiban a dolgot, és a következő, jövő keddi képviselőtestületi ülésre újra beterjeszti a rabszolgatörvény-ellenes javaslatot.