Borbélyék másodszor is lesöpörték az ellenzék rabszolgatörvény-ellenes javaslatát

Közzétéve

Kedden ismét összeül a képviselőtestület Csepelen, de a délutáni ülés napirendje nem lesz teljes, miután a Fidesz-KDNP-s többségű testület másodszor is lesöpörte az ellenzék túlóratörvény-ellenes javaslatát.

A 17 órakor esedékes testületi ülés napirendjéből kiderül, hogy a csepeli városvezetés, ellentétben más önkormányzatokkal valamiért továbbra is ragaszkodik a rabszolgatörvény néven ismertté vált, tavaly decemberben elfogadott parlamenti jogszabálymódosításhoz.

Nem szerepel ugyanis a napirendre vett előterjesztések között a jobbikos Pákozdi József által beadott javaslat, amely rendeletben írná elő a XXI. kerületi önkormányzati cégeknek, hogy nem alkalmazhatják az évi akár 400 óra túlmunkát is lehetővé tevő törvényt.

Vagyis Borbély Lénárd és a fideszes városvezetés még tárgyalni sem hajlandó az elsőként az MSZP, majd pedig a Jobbik által benyújtott javaslatokról.

A magyar, így tehát valószínűleg a csepeli lakosság 80%-ának véleményét tükröző ellenzéki indítvány szőnyeg alá söprése után valószínűleg szó nélkül fogja viszont megszavazni a testület azt az előterjesztést, amivel az önkormányzat kibővíti a Csepeli Birkózó Club kiemelkedő, évi 10 milliós működési támogatásának felhasználhatósági körét.

Méghozzá nem is akármivel: ha elfogadják a rendeletet, akkor a jövőben a klub az eddig az edzők fizetésére fordított pénzt akár egyéb működési kiadásokra és reprezentációs költségekre is költhetik.

Borbély Lénárd javaslatával kapcsolatban Takács Mónika ellenzéki képviselő, az MSZP-Párbeszéd csepeli polgármesterjelöltje már jelezte: nem fogja támogatni.

Mint Facebook-oldalán kifejtette, a birkózóké egy kiváltságos sportklub a kerületben, amely évről évre kiemelkedő összegű önkormányzati támogatásban részesül, 2016 óta évi 10 millió forint támogatást kap, miközben sok sportklubnak jobb esetben be kell érniük az éves szinten pár százezer forintos támogatással, de van, hogy csak az ígérettel és a legtöbb esetben még ezzel sem.

Szerinte az “arcátlan” előterjesztés láttán joggal érezhetik a közpénz-elosztásból kirekesztett sportolók, hogy az évről évre kitömött birkózó klub annyi támogatást kap, hogy el sem tudja költeni, ha még reprezentációs költségekre is telik nekik. Miközben a többi egyesületnek maguknak kell előteremteni a működésük fedezetét, alaposan meggondolva minden egyes kiadási tételt – teszi hozzá.

“Sehogy sem találok elfogadható magyarázatot, de nem elhanyagolható tény, hogy idén elkészül a Birkózó Akadémia”

– emlékeztet arra, hogy már javában magaslik a Németh Szilárd által a központi sporttelep helyett a Kis-Duna partjára álmodott, 4,5 milliárd forint közpénzből épülő multifunkcionális birkózócsarnok.

Amennyiben elfogadják, akkor ez a határozat hűen reprezentálja majd a többségi városvezetés, hozzáállását. Már a látszatot sem akarják fenntartani, hogy nem befolyásolhatóak és kerületi érdekeket képviselnek – zárja indoklását Takács Mónika.