Óriási erdőirtás Csepelen – Némethék ezúttal nem tiltakoznak

Közzétéve

Az ellenzékben még hangos Duna-part és természetvédő fideszes kerületvezetők elég rendesen hallgattak arról, hogy komoly pusztítást végeznek a XXI. kerületben.

Közel hét hektár (!) erdőt vágnak ki Csepelnél, köztük természetvédelmi oltalom álló területeken is – írja a 24.hu. A cikkből kiderült, hogy a Dunai Evezős Központ előzetes vizsgálati dokumentációja szerint egészen pontosan 6,8 hektárnyi erdőt vágnak ki, a pesti oldalon 4,5 hektár zöldterületet dúlnak fel, és további 1,2 hektár parkosított zöldfelületet, illetve ligetes állományt tüntetnek el.

A beruházás Natura 2000-es védettség alatt álló területet is érint.

Tavaly júniusban döntött arról a kormány, hogy 4,3 milliárd forintot fog elkölteni különböző dél-pesti és észak-csepeli beruházásokra. Úgyhogy a tervek szerint a Ráckevei-Soroksári Duna-ág felső szakaszán evezős pálya Észak-Csepel és Északnyugat-Soroksár elhanyagolt részein pedig egy  12 ezres Diákváros épül.

A beruházás még nem kezdődött el, de az eredetileg becsült 255 millió forint helyett 347 millió forintért tervezhetik meg a központot a nyílt közbeszerzésen nyertes cégek.

A nyertesek, vagyis a FŐMTERV Zrt., az Aquaconsult Kft., és az ÖKO Zrt. hármas egyetlen ajánlattevőkként kapták meg a feladatot. És bár még csak a milliárdos tervezés zajlik az már most biztosnak tűnik, hogy a beruházások az iszapkotrás miatti élővilág-sérülést, -pusztulást,
az építési/bontási munkák miatt szükséges növényirtást (fakivágást), valamin a vízparti táj- és településkép változását hozzák majd.

Persze a tervek szerint a fakivágások mennyiségét a lehető legkisebbre kell csökkenteni, de még így is

több mint 120 ezer négyzetméteren irtják ki a növényzetet.

Azt a tervezők is elismerik, hogy a növényzetirtás tájvédelmi szempontból az egyik legkedvezőtlenebb következménye a beruházásnak. Mint írják, ennek során az igénybe vett parti sáv jelenleg meglévő lombtömegének közel 90%-a megsemmisül, körülbelül 12,5 hektárnyi összterületen. Emellett mindkét oldalon a part menti nádasok gyakorlatilag teljes eltűnése várható, ami a tájképre is kedvezőtlen hatással lesz.

(Forrás: Index.hu)

A 24. hu cikke szerint Natura 2000-védettség alatt álló terület is érintett a beruházás során, ugyanis a Ráckevei Duna-ág kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területét is érinti, amelynek kezelője a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

A csepeli önkormányzat a portálnak írt reagálásában egyébként annyit közölt, hogy a tervpályázatban a Ráckevei-(Soroksári)-Dunaág partvonalát szinte minden pályázó jelentős mértékben átalakította. Vagyis Borbély Lénárdék szerint minden rendben.

A Natura 2000-es területtel kapcsolatban pedig azt írták, hogy csak a jelenlegi Ráckevei-Soroksári-Dunaág vízfelületét érinti, amelynek területe növekszik a beruházás során. Borbély Lénárdék szerint a zöldfelület rendezése után élhetőbb környezet jön létre a területen.

Végül, csak a történeti hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy a Fidesz ellenzékben Csepelen annak idején még nagy természetdédő hírében állt. 2006-2007 környékén Németh Szilárdék még tüntetésket szerveztek, sőt helyi érdekvédő szervezetet is gründoltak Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért Civil Egyesület néven a Kis-Duna part megóvása érdekében.