Tudta? Németh Szilárd főzőrovatáért Ön nem keveset fizet

Közzétéve

Évente több mint 40 millió forintot költ a XXI. kerületi önkormányzat a Németh Szilárdot és a Fideszt propagáló reklámújságra.

Az eddig sem volt titok, hogy a Csepeli Hírmondó néven 32 ezer példányban megjelenő újság valójában egy közpénzből finanszírozott fideszes pártlap. A minden második héten minden kerületi postaládába bedobott újság ugyanis olyan szinten tolja a kormányt, a Fideszt, és főleg Németh Szilárdot, valamint olyan szinten hallgatja el az ellenzéket, meg úgy általában a valóságot, hogy ennél már talán csak a Buci Maciból kaphat kevesebb közéleti információt a kerületi lakos.

Ám egy csepeli megelégelte az észak-koreai stílusban tájékoztató lap példátlanul pofátlan gyakorlatát, és az Átlátszó közérdekű adatigénylő rendszerén keresztül február elején néhány kérdéssel lepte meg az önkormányzatot. Például arról érdeklődött, hogy évente mennyibe kerül a Csepeli Hírmondó kiadása, hányan dolgoznak az újságnál, a költségek közül mekkora összegre rúg a személyi ráfordítás, illetve fizet-e a csepeli Fidesz Németh Szilárd listás képviselő főzőrovatáért hirdetési díjat?

Több mint tíz nappal később fel is kerültek az önkormányzat válaszai az Átlátszó felületére.

Ezekből többek között kiderül, hogy a Csepeli Hírmondó költségei 2018-ban megközelítették a 41 millió forintot, egészen pontosan  40 millió 731 ezer 672 forinttal terhelték meg az önkormányzat kasszáját. Ebből a nyomdai előkészítés, a nyomdai munkák, a grafika, a tördelés, a korrektúra, és terjesztés mellett nyolc médiamunkás foglalkoztatására futotta, akik elvileg kevesebb mint havi 28 ezer forintért csinálják a Csepeli Hírmondót, ugyanis az éves személyi jellegű kiadás összesen 2 millió 663 ezer 538 forint.

Ennél is izgalmasabb kérdés, hogy fizet-e a csepeli Fidesz Németh Szilárd listás képviselő főzőrovatáért hirdetési díjat? Mint ismert, a Hírmondóban a 2018-as országgyűlési választási kampány idején jelent meg először az „Így főzök én” című rovat, amely olyan szaftosra sikerült, hogy a volt rezsibiztos azóta is rendszeresen országos közröhej tárgyává válik vele.

Csakhogy ettől még a csepeli önkormányzatnál úgy látják, hogy Németh Szilárd főzőrovata csupán a szerkesztői szabadság jegyében került a lapba, és különben is egy főzőrovathoz „megbízható szerző kell”, továbbá „nem olcsó az ilyen jellegű cikkekhez olyan szerzőt találni, akivel tágabb körben is el lehet adni a lapot”.

(Forrás: Csepeli Hírmondó)

Hozzáteszik, hogy „a képviselő úr nem kért és nem is kap a cikkekért szerzői díjat/honoráriumot, az újságban megjelenő receptjeiről pedig még a balliberálisnak tartott lapokban is rendszeresen beszámolnak, így aztán „hirdetési díjat sem kér az újság, nem is lenne oka rá.”

Hasonló jellegű kérdés merült fel a csepeli állampolgárban a Németh Szilárd által elnökölt Magyar Birkózó Szövetséggel kapcsolatban is, amelynek rendszeresen jelennek meg hirdetései a lapban. Erre azonban az önkormányzattól az a válasz érkezett, hogy a birkózó világbajnokság promotálására külön szerződést kötött a szövetséggel a lapot kiadó Csepeli Városkép Kft.

Kedvenc kérdés-válaszunkat a végére hagytuk, de higgyék el, érdemes végigolvasni!

Az állampolgár kérdése:

Várható-e, hogy megjelentetik az úgynevezett ellenzéki 5 pontot a lapban fizetett hirdetésképpen, ahogy azt az ellenzék kezdeményezte?

Az önkormányzat válasza:

Olyan jellegű hirdetések nem jelenhetnek meg a lapban, amelyekkel az olvasókat igyekeznek rászedni, átverni (…) Az ellenzéki öt pont olyan szinten sérti a valóságot, hogy a Csepeli Hírmondó jogilag is perelhető lenne a megjelentetése esetén.

Az összes kérdés, és a csepeli önkormányzat válaszai letölthető innen.