Ábel Attila szerint kamuzunk és cenzúrázzuk a Csepeli Hírmondóról szóló híreket

Közzétéve

Jelentős vihart kavart a csepeli Facebook-közösségekben szombati posztunk, amelyben arról adtunk hírt, hogy a csepelieknek évi 40 millió forintjába kerül a fideszes propgandalapként funkcionáló Csepeli Hírmondó.

A közpénzből készülő és terjedő kerületi újság az tavaly tavasz óta leginkább Németh Szilárd főzőrovatával vált hírhedtté, amúgy viszont télen-nyáron nettó fideszes propagandát tol. Egy csepeli lakos ugyanakkor megelégelte ezt, és a hónap elején egy kérdéscsokorral lepte meg az önkormányzatot. Ezt írtuk meg ebben a posztban, amit aztán több országos orgánum, például az olvasottabb  hírportálok közé tartozó 444.hu is felkapott.

Ábel Attila, Csepel kommunikációért felelős alpolgármestere pedig azzal a felütéssel osztotta meg a Facebookon a posztunk alapján készült 444-es cikket, hogy kamucikk, amiben cenzúrázták az önkormányzat válaszát. Ezután persze többen felhívták a figyelmét, hogy a hivatkozott írásban is ott van a link, amin elérhető az összes kérdés és az összes válasz a maga teljességében.

A fideszes politikust azonban ez a tény nem nagyon zavarta, csak azt mantrázta, hogy cenzúrázták a válaszukat, de nem volt hajlandó rámutatni, mire gondol. A diskurzusba aztán bekapcsolódott Tenk András LMP-s önkormányzati képviselő is, aki számonkérte, hol van az ellenzék öt pontja, illetve miért nem engednek teret az ellenzéki véleményeknek a Hírmondóban.

A felvetésre, hogy miért nem kapnak teret az ellenzéki vélemények, azt reagálta Ábel: “Minden évben volt rá lehetőség, legutóbb választás előtt. 2006-2010 között meg nem volt semmi.”

Vagyis a fideszes politikus szerint teljesen normális, hogy a teljes ellenzék évente egyszer kap a kéthetente (kampányidőszakban hetente) kiadott lapban felületet, illetve az az érve, hogy 2010 előtt még ekkora felülete sem volt az ellenzéknek.

A válaszából persze kihagyta, hogy akkoriban volt a csepelieknek tévéje is, ahol élőben nézhették a képviselőtestületi üléseket az érdekődök, most pedig a fideszes propaganda szűrőjén keresztül értesülhetnek csak a választók ezekről a hírekről. Ábel másik, sokat hangoztatott érve az ellenzéki vélemények elhallgatása mellett, hogy ma már elterjedt az internet, így ha nem tetszik, akkor közöljék álláspontjukat a világhálón, vagy csináljanak maguknak saját lapot.

Az RTL Klub szombati Híradója egyébként folytatta a 40 milliós sztorit, és felhívta a figyelmet, hogy a 2018-as csepeli költségvetésben 120 millió forint szerepelt lapkiadás címén, további 100 millió pedig rendezvényszervezésre volt elkülönítve a Csepeli Városkép Kft. számára.

Az RTL Klub ugyanakkor hiába érdeklődött arról, hogy mi az oka az önkormányzat által közölt 40 millió és a büdzsében szereplő összeg között, de csak hétfőre ígértek nekik tájékoztatást. Az RTL Híradója arra is felhívta a figyelmet, hogy a Csepeli Hírmondót a választási kampányban is elmarasztalták, kimondva, a lap elfogult volt Németh Szilárd irányában, ezért 1,3 millió forintos bírsággal sújtották a lapot.

Arról azóta sincs hír, sem a Csepeli Hírmondóban, sem más önkormányzati felületen, hogy az 1,3 milliós összeget kifizette volna a választáson végül vesztes Németh Szilárd, az önkormányzatot vezető Borbély Lénárd, vagy a csepeli Fidesz bármely másik politikusa.