Nem bír leállni a Fidesz a fairtással

Közzétéve

Hatalomra kerülése előtt a Fidesz Csepelen minden olyan beruházást blokkolt, ahol akár csak egy fűszál léte is veszélybe került. Azóta nagyot fordult velük a világ, például nagy favédőkből nagy favágókká váltak.

Semmilyen beruházás nem valósulhat meg a természet kárára, ezt képviselte 2010-ig Csepelen Németh Szilárd és jobbkeze, Borbély Lánárd. Még civil szervezetet is gründoltak a Kis-Duna part védelmében. Azóta kicsit már mást képviselnek ott is, de szigetszerte is.

Kezdődött a fakivágás Németh Szilárd alapítványi birkozócsarnokával, amit amúgy több milliárd forint közpénzből építenek. A beruházás átláthatatlan, de ez már szinte természetes a fideszes beruházásoknál. Ha már itt tartunk, említsük meg, hogy miközben mérföldekkel átláthatóbb a Csepeli Munkásotthon működése, a művelődési háznak azért nem ad 8 éve az önkormányzat egy fillért sem a fenntartására, merthogy alapítványi formában működik. Érdekes, a birkozóprojektnél ez nem probléma.

A birkózócsarnoknál egy dolog biztos: a létesítmény a Csepel SC nyolc éve rohadó központi sporttelepén senkinek nem lett volna útban, a Hollandi úton viszont útban voltak a fák, ezért ezeket kivágták. Szintén csak emlékeztetőül: például a napközis táborban, amikor a korábbi városvezetés akart volna ott fejleszteni, akkor környezetpusztítás lett volna a favágás, mára viszont hazafias cselekedetté vált, és a fejlesztések ellensége mindenki, aki szót emel a kivágások ellen.

Márpedig elég sokan szót emelnek.

Például panaszok láttak napvilágot a Zrínyi utca környéki faírtások kapcsán: ott egy erősen túlárazott kézilabda csarnok létesül, ami nem csak sok közpénzbe, de sok fába is fájt. A környéken lakók felháborodására Ábel Attila alpolgármester és Bercsik Károly fideszes képviselő azt vágta a lakók fejéhez, hogy a csepelieknek épül a létesítmény. Sajnos arra már nem érkezett értékelhető válasz a részükről, miért nem kérdezték meg a lakókat a beruházás előtt, hogy például zöld parkot szeretnének-e, esetleg egy jelentős zajt és gépkocsiforgalmat generáló sportcsarnokot.

A Kis-Duna partján kezdődött fairtást a fideszes városvezetők újabban azzal próbálják palástolni, hogy a fővárosi közgyűlés döntött az allergiát okozó nyárfák kivágásáról. Aminek amúgy Borbély Lénárd is tagja. Viszont arra már nem reagáltak, hogy nem csak a nyárfákat írtják, hanem minden fát.

Újabb hír, hogy hat hekárnyi (!) erdőt írtanak ki Észak-Csepelen, hogy újabb sportlétesítményeket húzzanak fel. De persze ez is szuperjó lesz a lakosságnak, cserébe egy kis gazolásért, amit csak a gaz ellenzék próbál felnagyítani.

Pedig nagyon nincs ezen mit nagyítani. Minden fenti példa azt mutatja, hogy a fideszes csepeli vezetés álláspontját továbbra is aktuális üléspontja határozza meg.

(Kiemelt képünkön a régi napközis tábor területe látható, ahova a Borbély Lénárd által álmodott önkormányzati egyesületi focipályát tervezik építeni.)