Közeleg a kampány, megint hetilap lesz a Csepeli Hírmondó

Közzétéve

Az európai parlamenti és az önkormányzati kampányban újból hetente ömlik majd a fideszes pártpropaganda a kerületi postaládákba.

Egyre érdekesebb, ami a Csepeli Hírmondó körül történik. Mint már tudott, az önkormányzat február közepén azt állította, összesen 40 millió forintjába kerül a csepelieknek évente a sikerjelentéseket sorjázó fideszes propagandalap, az hivatalos önkormányzati újság, ami Németh Szilárd főzőrovatával vált országosan is híressé.

Most kiderült, csak a lap nyomdai munkáira 31 millió forintot költ az önkormányzati Csepeli Városkép Kft. a Fidesz központi nyomdájánál. A Lapcom Nyomda Mészáros Lőrinctől került át a kormányzati Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány tulajdonába.

A 2018 végén megjelent közbeszerzési hirdetmény szerint május és október között a Hírmondó heti rendszerességgel jelenik meg, előtte és utána csak kéthetente.

Vagyis

az EP-választások előtt hetente találkozhatnak a csepeliek a közpénzből terjesztett fideszes pártkiadvánnyal, és a heti rendszerességű megjelenés marad az önkormányzati választásokig.

Érdekességképpen utánanéztünk, mennyibe került az utóbbi években a lap nyomtatása:

2018 volt az eddigi rekordév: tavaly 60 millió forintért az állami tulajdonú Magyar Közlönykiadó Kft. nyomtatta ki az újságot. Kellett is a közpénzeső a lapra, az országgyűlési választások miatt áprilisig ugyanis hetente juttatták el a postaládákba a Németh Szilárdnak egészen nyíltan kampányoló, az ellenzéket minden mocsokkal elárasztó önkormányzati újságot.

Meg is bírságolta a Hírmondót a választási bizottság, mert az már nekik is sok volt, hogy minden oldalon szerepelt benne a Fidesz színeiben induló politikus, miközben az ellenzék lényegében kizárólag negatív színben tűnhetett fel benne.

(Forrás: Csepeli Hírmondó)

2017-ben viszont még a 20 milliót sem érte el a propagandalap nyomdai költsége, ekkor áfa nélkül valamivel több mint 17 millióba kerültek az újság nyomdai munkái. Igaz, abban az évben csak 24 számot adtak ki belőle.

2014-ben, Németh Szilárd utolsó polgármesteri évében még annyira nem érzett rá a csepeli Fidesz a propaganda ízére: akkor ugyanis hiába zajlott 3 választás is (országgyűlési, EP- és önkormányzati), mindössze 13 millió forintért nyomtatták ki a már akkor is iszonyatosan elfogult pártlapot. Ez évben is csak 24 lapszám került a postaládákba.

A Csepeli Hírmondóval kapcsolatos felháborodásra reagálva Ábel Attila alpolgármester a Facebookon nemrég egyébként arról írt, szerinte teljesen rendjén való, ha évente egyszer kap csak megszólalási lehetőséget az ellenzék az újságban. A politikus azzal érvelt, még ekkora lehetősége sem volt a Fidesznek, amikor ellenzékben politizált Csepelen.