Tovább sorvasztja a csepeli sportklubokat a fideszes városvezetés

Közzétéve

Kiírta a kerületi sportklubok idei támogatási pályázatát az önkormányzat. A keretösszeg 2019-ben kereken 10 millió forint. Ez első ránézésre is rettentő kevés, főleg ha azt vesszük, hogy hány támogatásra váró sportegyesület működik még ma is Csepelen.

A 21óra összesítése szerint ma a XXI. kerületben közel 40 sportklub van:

labdarúgás (6 egyesület), kézilabda (2), evezés, atlétika, CSEFUSZ (futás), kosárlabda, röplabda, kajak-kenu, öttusa (azon belül úszás), ökölvívás, lövészet, birkózás, ritmikus gimnasztika, szabadidősport, asztalitenisz, sakk, vívás, búvárúszás (2 egyesület), triatlon, horgászat (2 egyesület), táncsport, kick-box, karate, tenisz, cselgáncs, modellező egyesület, Ellipszis SC (bowling, darts, csocsó), továbbá három diáksport egyesület.

Na és persze a Borbély Lénárd által 2015-ben gründolt önkormányzati utánpótlás egyesület (CSUSE), amely csak tavaly 63 millió forintból gazdálkodhatott.

Elképesztően pofátlan elosztása ez a kerületi sporttámogatásoknak, még akkor is, ha tudjuk: a látvány-csapatsportágak (röplabda, foci, jégkorong,kézilabda és vízilabda) a TAO-támogatások miatt nem vehetnek részt ezen az önkormányzati pályázaton.

Aránytalanul magas összeggel támogatja a CSUSE-t az önkormányzat a többihez képest még akkor is, ha a 40 csepeli egyesületből levesszük a látványsportágakat. Ugyanis így is marad körülbelül 30 klub, akiknek meg kell osztozniuk a 10 millió forinton.

A 10 millió forint harminc egyesülettel számolva 333 ezer forintot jelent átlagosan egy-egy sportszervezetnek.

Pénz csak náluk van, eredmény csak náluk nincs, de a polgármesteri egyletnél tavaly is ünnepelhettek. A képen Borbély Lénárd, amint 2018. októberében átveszi a CSUSE 3 éves születésnapján az erre az alkalomra készített emlékzászlót. (Forrás: csepel.hu)

Persze azt is tudni lehet, hogy az ugyancsak kivételezett helyzetben lévő Csepeli Birkózó Club támogatása is jóval eltér ettől. A Németh Szilárd által szorosan fogott egyesület több tízmillió forintot kap az önkormányzattól évente, például edzői bérekre, ami szintén nonszensz, nem is beszélve a 4,5 milliárd forint közpénzből épülő Kis-Duna parti birkózópalotáról.

Míg a látványsportági klubok mellett működő, nagyságrendileg 30 csepeli sportegyesület támogatására tehát összesen 10 millió forintos támogatási keretet bocsát rendelkezésre az önkormányzat, addig a saját egyesületére 2018-ban 63 millió forintnyi közpénzt költött el Borbély Lénárd és csapata.

A 333 ezer forintokat meg ossza be például egy Csepeli Kajak-Kenu Egyesület, ahol a gyerekektől a felnőttekig rengetegen sportolnak, korosztályos válogatott versenyzőik vannak, illetve voltak.

Mindezek ellenére persze a fideszes városvezetők minden fronton azt harsogják, hogy ők a csepeli sport nagy jótevői. A saját egyesületüké mindenképpen. A többit, például a Csepel SC központi sporttelepének létesítményeit például oly nagy becsben tartja a városvezetés, hogy kilencedik éve hagyja rohadni.

(Kiemelt képünkön a XXI. kerületi nevelőegyesületét tavaly összel elhagyó olimpai bronzérmes volt csepeli kenus, Kiss Tamás.)