Borbély Lénárd újból iskolába jár

Közzétéve

Méghozzá azért, mert megbukott.

Azt már a múltkor megírtuk, hogy a fideszes polgármester megbukott konstruktivitásból és politikai korrektségből. A héten azonban bebizonyosodott, hogy szavahihetőségből és ígéretbetartásból sem érdemel görbülő osztályzatot.

Eredetileg Takács Mónika figyelmét hívta fel egy csepeli szülő, hogy Borbély Lénárd újabban járja az iskolákat, és jártában-keltében fejlesztéseket ígérget. A Mátyás suliban állítólag az összes osztályon végigment, és gyerekeknek megígérte, hogy nemsokára szépen felújítják az iskolájukat.

“Felháborító, hogy már a gyerekeket sem hagyják békén, bevonják őket a politikájukba”

– írta az említett szülő a XXI. kerületi önkormányzati képviselőnek, az ellenzék csepeli polgármesterjelöltjének. Borbély Lénárd azonban nem csinál titkot abból, hogy bent járt az iskolában, még a Facebook-oldalára is posztolta.

A polgármester ebben azt írja,

“a heti második iskolabejárásunkon a Mátyás Király Általános Iskolát vettük górcső alá. (…) Itt is lesz tennivalónk, de szerencsére az iskola tanulói és dolgozói szépen megóvták az épületet. Jövő héten ismét két iskolával folytatjuk az oktatási intézmények felmérését. 2020-tól az összes csepeli iskolát felújítjuk!”

Kicsit lejjebb görgetve Borbély Facebook-falán van egy másik bejegyzés is, amiből kiderül, nem a Mátyás volt az első iskola, amit felmért a polgármester úr és csapata. Ez ugyanis az Arany (korábbi nevén Kék) iskola, ahol nemrég kényszerszünetet kellett elrendelni, mert az épület kopott kazánja felmondta a szolgálatot.

Ennek ellenére Borbély büszkén írta a bejáráson készült képek fölé, hogy “tegnap az Arany János Általános Iskolát jártuk körbe. Felmértük a termek, a mellékhelyiségek és az épület állapotát, valamint a tavaly felújított udvart is.” Egy hozzászólásra írt válaszából pedig az is kiderül, hogy a tervei szerint minden csepeli iskolát végigjár a közeljövőben.

“Minden kerületi iskolát felmérünk az idén”

– ígéri.

Ami érdekes ezzel az egész bejárósdival kapcsolatban:

Kezdjük ott, hogy hiába tüsténkedik a polgármester a kerületi iskolákban, az államosítás óta sok beleszólása nincsen abba, hogy melyik iskola milyen színvonalú oktatásban részesíti az oda járó gyerekeket. Még akkor sem, ha az iskolák karbantartása egyelőre még önkormányzati feladatkör maradt, csak a működtetés került át a központi iskolafenntartó vállalathoz, vagyis a KLIK-hez.

Ideje lenne végre elkezdeni foglalkozni az oktatás színvonalával is, kezdve a jelenleg felülről kinevezett alkalmatlan iskolai vezetők munkájának értékelésével,mert a helyben bizonyított, rátermett, és talpraesett pedagógusok háttérbe állításával érezhetően romlott az oktatás színvonala, és nem vigasz, hogy nem csupán Csepelen.

Másfelől.

Szuper, hogy 5 év polgármesteri székben való ücsörgés után eljutott Borbély Lénárd legalább odáig, hogy felismerte: nagyon ráfér a felújítás a kerületi oktatási intézmények zömére. De mit csinált eddig?

“Felújítjuk a kerületi iskolákat, óvodákat és bölcsődéket. Iskolafelújítási programot indítunk a Kormánnyal közösen és megújítjuk a kerület bölcsődéit és óvodáit is” – ígérte 2014-ben a polgármesteri programjában erre a ciklusra. A ciklus 2019 őszén véget ér. És most 2020-tól ígéri, hogy minden kerületi iskolát megújítanak.

Nem arról volt szó 2014-ben, amikor megválasztották, hogy a kormánnyal és a fővárossal közösen majd mindent szuperül elintéz Csepelnek? Mellesleg, ha már itt tartunk, a Jedlik gimnáziumra most készül a főváros 5 milliárd forintot költeni. Ebből a pénzből az összes XXI. kerületi általános és középiskolát viszonylag korrekt állapotba lehetne hozni.

Szóval Borbély Lénárd most aztán végre valóban latba vethetné a legendás lobbierejét a fővárosnál, a kormánynál, hogy a Jedlikre szánt 5 milliárdból csoportosítsanak át a többi csepeli közoktatási intézményhez is forrásokat, és így ne kelljen még további éveket várni a felújításukra.

Végül, de nem utolsó sorban: nagyon jó, hogy a polgármester úr beindította a Fidesz önkormányzati kampányát. De gyerekeknek ne kampányoljon.

Lesz elég felülete a fideszes politikusnak népszerűsíteni magát az iskolák falain kívül is. Ha másban nem, abban az egyben legalábbis biztosak lehetünk, hogy a kormánnyal és a fővárossal közösen megtalálják a módját, hogy minden narancs- és rózsaszínben pompázzon az őszi választásig a kerületben.

(Kiemelt kép: Borbély Lénárd a csepeli Mátyás Király Általános Iskola tornatermében. Szövegközi kép: az iskola folyosója. Forrás: Facebook/Borbély Lénárd)