Nem a képviselők, hanem a városvezetők kerülnek sokba Csepelen

Közzétéve

Következésképpen nem az egyéni képviselők számát, hanem a polgármesteri és alpolgármesteri illetményeket, illetve az önkormányzati cégvezetők fizetését kellene csökkenteni. 

Az utóbbi hetekben komoly vita bontakozott ki róla, hogy  mennyivel és miért csökkent a lakosságszám a XXI. kerületben. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP csepeli elnöke többek között a Pálffy Ilona vezette Nemzeti Választási Irodától is tájékoztatást kért az ügyben. A választási iroda válasza a szocialista politikust látszik igazolni, ugyanis

a dokumentum szerint  az NVI nyilvántartásában is közel 2300 fővel csökkent a csepeli lakosságszám 2014 és 2019 között.

A viszonylag gyors és nagymértékű népességfogyás annak tükrében különös, hogy 2014-ről 2018-ra még több mint ezer fővel nőtt a kerületi lakosságszám. A  mostani csökkenés mindenesetre azt fogja eredményezni, hogy az egyéni önkormányzati körzetek száma is csökkenni fog Csepelen.

Ami biztos:

Egy: Csepelen már manipulálni próbálták a tavaly tavaszi országgyűlési választásokat is. Például 1000 halott kerületi lakos adataival éltek vissza, de rejtélyes beköltözésekről, százával érkező voksturistákról is cikkezett a sajtó Csepel kapcsán 2018-ban.

Kettő: a tavalyi országgyűlési választási eredményeket az önkormányzati körzetekre vetítve az látszik, hogy az ellenzék mindenhol megelőzte a Fideszt, ami praktikusan azt jelenti, hogy minél kevesebb körzet lesz az ősszel Csepelen, annál kevesebb helyen bukhat a Borbély Lénárd-Németh Szilárd vezette kerületi kormánypárti sereg.

Több ilyen lakótömbnyi csepeli tűnt el rövid időn belül a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásából is.

Természetesen a friss fideszes propagandalapból sem maradt ki az eltűnt csepeliekről szóló sztori. A több ezres rejtélyes eltűnés hírmondós olvasata szerint ugyanakkor

“a csepelieknek örömteli lehet a hír (már hogy 20-ról 17-re csökken a képviselők száma), mivel kevesebb pénzbe kerülnek így a politikusok.”

Írják ezt úgy, hogy Borbély Lénárd polgármester alapilletménye közel egymillió forint rúg havonta, a költségtérítése pedig közel 150 ezer forint, mióta két éve januárban  33,3%-os növelést szavaztatott meg magának, a teljesen ingyenes személygépkocsi használattal együtt. A két alpolgármester, Ábel Attila és Morovik Attila havi illetménye és költségtérítése szintén átlépi a havi egymillió forintot, és persze nekik is jár egy-egy hivatali gépjármű kizárólagos használatra évi 30 ezer kilométerig.

Ha jól tudjuk, egy mezei önkormányzati képviselő ma alig 180 ezer forinttal gyarapodik havonta, ami amúgy ma már nem éri el az átlagkeresetet Magyarországon. Ha tehát hárommal csökken a számuk Csepelen, akkor az 5-600 ezer forintos spórolást jelent majd havi szinten. Miközben csak a polgármester és a két alpolgármestere nagyjából 3 és fél millióba fáj a kerületi közkasszának havonta, és akkor például a jegyzői, vagy az önkormányzati cégvezetői fizetésekről még szót sem ejtettünk.