Összesen egy belső ellenőre van a csepeli önkormányzatnak

Közzétéve

Az is külsős. Ez Takács Mónika beszámolójából derült ki, amit az ellenzéki önkormányzati képviselő  a legutóbbi képviselő-testületi üléséről készített.

Március utolsó csütörtökén ismét összeült a XXI. kerületi képviselő-testület. Az ülés Szilágyi Zsanett köszöntésével kezdődött, aki a múlt hónapban megrendezett XV. Speciális Olimpián két arany és egy ezüst érmet szerzett. “Hatalmas öröm, gratulálok Zsanettnek és felkészítőjének!” – írta Takács Mónika önkormányzati képviselő, az MSZP-Párbeszéd csepeli polgármesterjelöltje Facebook-oldalán.

Ezek után arról számolt be, hogy megszületett a rendelet a védőoltások támogatásáról, amivel kapcsolatban a múltkor egészen hihetetlen módon előre próbálta lejáratni a fideszes városvezetés.

“Természetesen megszavaztam”

– szúrta oda a Németh Szilárd-Borbély Lénárd-féle városvezetésnek, amely az elmúlt hetetben azt terjesztette róla a kerületi közpénz-tízmilliókból kiadott Csepeli Hírmondóban, hogy nem támogatta a védőoltások ingyenessé tételét, miközben az erről szóló szavazásra csak csütörtökön került sor.

Ezután a testület a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló rendeletet tárgyalta, amiben az intézményi térítési díjak változtak, több esetben konkrétan csökkentek. Ez a házi segítségnyújtás, a szociális segítés, személyi gondozás, valamint az időskorúak nappali ellátása, továbbá a bölcsődei ellátás keretében nyújtott gyermekgondozás.

Takács itt megkérdezte, hogy a díjak csökkentésével az ellátás színvonalában keletkezik-e visszaesés, ugyanis az infláció miatt nehezen érthető, hogy mitől kerülnek az önkormányzatnak ezek a feladatok ezentúl kevesebbe. Nagyné Kovács Mária intézményvezető erre azt mondta, hogy speciális számítási módszerrel számolják ki a díjakat, majd biztosította róla, hogy az ellátás színvonala egyre emelkedik.

Takács Mónika az ellenzéki pártok közös csepeli megemlékezésén 2019. március 14-én.

Ezután a tankerületi központ intézményeinek átszervezését kellett volna véleményezniük a képviselőknek,  de mivel erre nagyon idő alig állt rendelkezésre, így az ellenzéki képviselő felelősen csak tartózkodni tudott.

Majd megszavazták a Családi Fitnesz Naphoz az ingyenes teremhasználatot, döntöttek az első világháború emlékműveinek rendezésére kiírt pályázaton való indulásról, és arról is, hogy a csepeli nyugdíjasok 1000 darab sóterápium-bérletet igényelhetnek. Ellenszavazat nélkül elfogadták a kerületi gyermekek Nyári Élménytáborban való részvételének támogatását is, majd  egy sürgősségi előterjesztés következett, a szemészeti feladatellátáshoz kapcsolódó bérleti szerződések megkötéséről.

“Itt álljunk meg egy pillanatra”

– írja Takács Mónika.

2017. végén a Csillagtelepen évtizedek óta szolgáltató szemészetnek a Vénusz utcai rendelőből ki kellett költöznie, míg új szolgáltató nem érkezett a helyére. Innentől a Bajcsy-Zsilinszky utcai szolgáltatóházba érkezhettek a betegek a megszokott orvosaikhoz, ám ennek a megközelítése körülményes és a szűkös váró sem szolgálta a betegeket.

Miután a városvezetés másfél évre meggondolatlanul, a lakossági igényekkel és érdekekkel szemben, kitette a szemészetet a megszokott, 20 éve jól működő helyéről, most nagy kegyesen visszaengedi oda őket.  választási évet írunk.

Napirenden volt még a tavalyi belső ellenőrzési jelentés, ehhez Takács annyit fűz hozzá, hogy lassan 10 éve nincs az önkormányzatnak megfelelő létszámú belső ellenőrzési csoportja. Mindössze egyetlen ember látja el az egész önkormányzatnál a feladatot, ő is külsős. Az egy szem”belső” ellenőr a jelentésben le is írja, hogy minimum háromra kellene feltölteni a létszámkeretet a  mindenre kiterjedő ellenőrzés érdekében.

A csepeli jegyző válasza minden alkalommal az, hogy nem találnak minden elvárásnak megfelelő jelentkezőt. “Frakciónk évek óta elfogadhatatlannak tartja a belső ellenőrzés helyzetét” – jegyzi meg az MSZP képviselőcsoportjában ülő, a mandátumát azonban függetlenként megszerző Takács Mónika.