Bukásra álló pályaépítési projektbe fogtak bele Borbélyék

Közzétéve

Tengernyi közpénzbe fognak még fájni a fővárosi focipályák – hívta fel a figyelmet egy minapi cikkében a Népszava. A lap szerint a kormány adott ugyan egy kilencmilliárdos tőkeinjekciót az MLSZ pályaépítési programjához, de a végső célt tekintve, vagyis a korábban előirányzott 145 élő- és műfüves pályához ez is nagyon kevés lesz.

Az MLSZ lapnak küldött válaszából kiderül, hogy tavaly tavasszal 8 milliárdos keretszerződést kötöttek a pályák elkészítésére. A program első szakaszára 2018-ban 5 milliárdot kaptak az államtól, amit néhány millió híján el is költöttek már.

A projektből eddig ennyi valósult meg:

élőfüves pálya: 9 db kész, 2 db kivitelezés alatt
műfüves pálya: 7 db kész, 4 db kivitelezés alatt
4-es öltöző: 4 db kész
6-os öltöző: 1 db kész
öltöző bővítés: 1 db kész
öltöző felújítás: 1 db kész, 2 db kivitelezés alatt.

Vagyis, az ötmilliárd forintból 22 nagypálya, és 9 öltöző készült vagy készülhet el, és az MLSZ egyeztet a fővárosi kerületekkel a munka folytatásáról. Ezek szerint például a csepelivel is, amely szintén épít egy műfüves nagy pályát, a Kis-Duna parton.

A csepeli Kis-Duna parton épülő műfüves nagypálya “nyomvonalába” eső egészségesen kivágott fák.

A XXI. kerületi pálya jelenleg gőzerővel készül, az őszi önkormányzati választásra alighanem teljes pompájában fog virítani, nekünk azonban továbbra is van pár problémánk vele:

1. Önmagában nem baj, sőt jó, hogy az állam pénzt ad a labdarúgó szövetségnek arra, hogy futballpályákat építhessen a fővárosban. Eddig sem stadionokra, hanem mindenki számára hasznos sportinfrastruktúrára kellett volna költeni a közpénz tíz- meg százmilliárdokat.

2. Azzal sincs baj, hogy sok(nak tűnő) pénzt ad az állam erre a célra. (A kilencmilliárd az még mindig messze van egyetlen stadion bekerülési költségétől.) Baj azzal van, ha ezek a pénzek úgy költődnek el, hogy közben nem épülnek meg a pályák, vagy csak töredékük épül meg. (Lásd a cikk összesítését.)

3. Önmagában a XXI. kerületi pálya megépülésével sincs baj. A probléma Borbélyékkal van, akik valamiért betegesen ragaszkodnak a Csepel SC központi sporttelepének parlagon hagyásához, továbbá betegesen ragaszkodnak a Kis-Duna part sportközponttá alakításához, és nem csak közpénzt nem sajnálják rá, hanem sajnos az élővilágot sem.

4. Végül, de nem utolsó sorban az sincs rendben, hogy a Kis-Duna parti pályát nem minden csepeli labdarúgó veheti majd igénybe, hanem kizárólag az önkormányzat által pár éve alapított fociklub tagjai.

 (Kiemelt kép: csepelutanpotlas.hu)