A patkányok már a spájzban vannak

Közzétéve

Ideje tisztán látni: a fővárosban elszaporodó rágcsálókról egyedül a Fidesz tehet. Pontosabban a fideszes városvezetés,amelynek sikerült a Budapesten közel 50 éven át jól működő patkányírtást is kiírtania.

az idei első három hónapban már csaknem annyi bejelentés érkezett, mint amennyi az irtás korábban évtizedekig sikeresen végző Bábolna Bióhoz egy év alatt szokott

írja keddi cikkében az Index.

Ráadásul a téli hónapok még nyugalmi időszaknak számítanak a patkányoknál, így a nagyarányú növekedést áprilistól lehet várni. Még úgy is, hogy a téli adat is többszöröse a Bábolna legmagasabb nyári adatának.

Ennek ellenére Tarlós István a múlt héten kampánytémának nevezte a patkánykérdést, és azt állította, a plusz 650 milliós forrásnak és a nagyarányú irtásnak köszönhetően a havi bejelentések száma mára 350-re csökkent. Csakhogy a főpolgármester által ismert adatok többszöröséről tudnak a patkányirtók.

Ősszel, a hivatalos tájékoztatás szerint a legfertőzöttebb belvárosi területeken 1 százalék körülire nőtt a patkány-előfordulás aránya. Az 1 százalék körüli fertőzöttség azt jelenti, hogy havonta Budapestről ezernél jóval több értesítést kaptak az irtók, amire 47 éve nem volt példa, a Bábolna idejében ugyanis „patkányfertőzöttségről” nem lehetett beszélni  – noha ezért hónapról hónapra meg is tették a szükséges óvintézkedéseket, egészen 2018 elejéig.

A Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. 1971 óta irtotta a patkányokat a fővároshoz tartozó 525 négyzetkilométeren, azon belül több mint 220 ezer objektumban, valamint az azokhoz tartozó csatornahálózatban. 47, sikeresnek tekinthető év után a legutóbbi közbeszerzési eljárást egy kisebb cégekből álló, korában ismeretlen konzorcium nyerte el.

Az Index szerint egyébként az ügy hátterében valószínűleg az áll, hogy közbeszólt a politika, így egy jól működő, a világon egyedülálló rendszert sikerült lerombolni.

Az őszi-téli helyzet miatt decemberben Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére, a botrány elkerülése miatt a fővárosi közgyűlés  rendelkezett arról, hogy 2019-ben 650 millió forinttal megemelik a patkánymentesítésre szánt évi 260 millió forintos keretet.

A pluszforrással 2019-ben 910 millió forintba kerülne a patkánymentesség fenntartása, amit korábban ennek kevesebb mint harmadából minden évben megoldott a régi cég, miközben a Bábolnát hivatalosan épp azért cserélték le, mert az új konzorcium aláígért…

A bejelentések és a nyomok alapján egyébként az I.-II., a VI.-VII., és a XI. kerületben leggyakoribb a patkánymegjelenés, magyarán ezeken a helyeken hivatalosan is sok a patkány, de mint tudjuk, Csepelt sem kíméli a rágcsálósereg.