El sem merjük hinni: kinyit a kerület legékesebb étterme!

Közzétéve

Nagy napra ébredt Csepel: ha nem jön közbe semmi, ma végre elindul a Szent Imre téri pavilonsor ék-, vagy inkább sarokköve, a Corner Garden étterem. A vendéglátóipari egység hosszú hónapok után, jelentős csúszással nyithat meg, ez a poszt pedig a 21óra látókörébe került érdekességekről szól.

Először is, olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy már az előtt hirdette a nyitást a Corner Garden, hogy hivatalosan még nem is nyert a tér sarkán álló pavilon bérletére kiírt önkormányzati pályázaton. Hogy maga a pályázat mikor zárult le, az egy közérdekű adatigénylésnek köszönhetően tudható. Ennek kapcsán derült ki, hogy többek között azért késett az étterem nyitása, mert csak 2018. novemberében lett bérlője a helyiségnek. Ugyanakkor olvasónk szerint a nyertes cég már a pályázat lezárulta előtt hónapokkal is hirdette a Facebook-oldalán, hogy hamarosan nyitnak.

Az adatigénylő és az önkormányzat közti levelezésből tudható, hogy a térre tervezett étterem nyertes bérlőjével csak 2018. november 13-án kötött a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. bérleti szerződést, és hogy ez már a második körös pályázat volt, mivel az első eredménytelen volt.

A nyertes cég egyébként állítólag egy Németh Szilárd-közeli, birkózóberkekben ismert vállalkozói köré, akiknek a 21óra korábbi információi szerint azért sem volt annyira sürgető a nyitás, mert arra gyúrnak, hogy az átadásra váró Kis-Duna parti birkózócsarnok vendéglátási feladatait is elcsípik, s a két helyszínen költséghatékonyabban működhetnek majd. A cég egyébként Duna Garden néven már üzemeltetett éttermet a szomszédos Pesterzsébeten, de a helyi pletykák szerint több milliós adóssággal dőlt be az ottani egységük.

A pályáztatás buktatóin túl állítólag egyébként problémát, pontosabban csúszást okozott az is, hogy a bérlőnek a kulcsrakész belső kialakításon túl a pavilon meglévő energiaellátásának bővítését kellett igényelnie az ELMŰ-nél. (Fotó: Facebook/Corner Garden)

Másodszor, korábban csak különböző találgatások láttak napvilágot, hogy mennyibe is kerültek ezek a pavilonok. Most szintén az adatigénylésből derült ki, hogy az önkormányzat a csepeli városközpont rehabilitációjára a TÉR_KÖZ 2013 nevű pályázaton nyert el mintegy 66 és fél millió forint támogatást, és ezt további 150 millió önrésszel toldotta meg. Ennek az összesen tehát több mint 216 milliós projektnek a része volt az Imre téri pavilonsor-építés is.

Na de mennyiért bérli a Németh-közelinek mondott cég a Cornernek otthont adó helyiséget? Eddig ebben sem lehetett tisztán látni, most azonban igen: az önkormányzat tájékoztatása szerint a két pavilonból álló egységet 363 ezer forintért vették bérbe és ezzel ez a legnagyobb bérleti díj, amit a téren beszednek vagy be fognak szedni.

Ugyanakkor a vélhetően jóval szerényebb jövedelemtermelő pékségnek majdnem ilyen mélyen a zsebébe kell nyúlnia: ők havi 330 ezer forintért bérlik a magukét. Az ajándékbolt jóval kevesebbért, 96 ezer forintért működhet Csepel főterén, az újságosnak pedig elvileg 34 ezret kellett volna fizetnie, ám az év első napjaiban, alig néhány héttel a nyitása után már be is zárt.

Akkor erre a bódéra azt írták ki, hogy véglegesen. Később azonban kikerült egy olyan kiírás, hogy február közepén újra nyitnak. Ez április végéig nem történt meg, ám most az önkormányzat ígéri: nyáron ismét lehet majd nyomtatott lapot kapni az egykor három újságost eltartó csepeli főtéren. Úgy tudjuk, lesz még a téren egy virágos is, amely havi 50 ezerért bérelheti majd a pavilonját.

(Kiemelt kép: Facebook/Corner Garden)