Negyven fát vágtak ki a Kis-Duna parton

Közzétéve

Negyven fát vágtak ki a Kis-Duna parti nyári napközis tábor területén épülő focipályák helyén – tudtuk meg.

Ahol a XXI. kerület fideszes városvezetése valamilyen fejlesztésbe vágja a fejszéjét, ott újabban mindenhol az élő fák sokasága bánja ezt.  Nincs ez másképp a Hollandi úti napközis tábor területével sem. Itt az önkormányzat és az MLSZ megállapodása szerint focipályák létesülnek.

Igen ám, csakhogy amikor elkezdődött a kivitelezés, egyúttal egy tereprendezésnek hazudott fairtási hadművelet is kezdetét vette. Mivel a Hollandi út mellett futó terület eléggé szem előtt van, hamar ellepte a csepeli Facebook-csoportokat az öles facsonkokról készült képek özöne.

A csillagtelepi Kozmosz sétányon is kiforgattak 25 frissen ültetett, totál egészséges fát, ráadásul amilyen váratlanul, olyan átgondolatlanul. Az oda tervezett, a lakók beleegyezése nélkül elkezdett beruházásból ott végül nem lesz semmi.

Persze a fideszes városvezetés unalomig hangoztatott hazugsága is azonnal elkezdett terjedni, mi szerint kizárólag a beteg, elöregedett fákat, illetve a
nyárfákat tüntetik el. Ugyanakkor a napokban kikerült az önkormányzat
honlapjára a szerződés, amiből kiderül, pontosan hány fát is érintett a Hollandi kivágás:

40 gödröt kellett a nyertes vállalkozónak befednie, miután
– vélhetően a Csepeli Városgazda Kft. munkatársai – markolókkal kiszedték a helyéről a negyven tuskót.

A gödrök eltüntetéséért egyébként egy debreceni cég számlázhatott ki 2,7 millió forintot az önkormányzatnak, az összegbe némi aszfaltburkolat-bontás is beletartozik.

Közben az régi nyári tábor területére kikerült egy szép látványterv. Ezt a Csepeliek Facebook-csoportban többen úgy értékelték, nem
igaz az a korábbi önkormányzati közlés, hogy itt a napközis tábor
van újragondolva, mivel a látványképeken kizárólag futballpályák sorakoznak.

Igaz, a jelek szerint sajátosan újraértelmezett napközis táborba a fideszes városvezetés egy kilátót és egy madármegfigyelő állást is terveztetett.

Más kérdés, hogy a több tucatnyi fa kiirtása után, illetve fák hűlt helyén létesülő focipályák zaja mellett marad-e még ott madár, amit megfigyelhetnének a gyerekek.  Ezt amúgy nem egy szakember, hanem a Csepeliek-csoport egy logikusan gondolkodó, alighanem kisiskolás csemetéje vetette fel.