Megint meg kellett büntetni a Csepeli Hírmondót

Közzétéve

Vajon hányszor kell még ezt leírnunk?

Ismét elmeszelték a XXI. kerületi önkormányzati újságot a választási törvények megsértése miatt. Ezúttal a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozata mondta ki, hogy a közpénzből kiadott, elvileg közszolgálati funkciót betöltő lap több lapszámában is megsértette az esélyegyenlőség elvét az uniós választásokat megelőző kampányidőszakban – közölte elsőként a hírt a media1.

Az FVB meg is büntette a csepeli fideszes önkormányzatot 150 ezer forintra.

A részletekről a media1 azt írja, hogy a Fővárosi Választási Bizottság egyetértett a panaszosokkal, hogy a Csepeli Hírmondó jogsértést követett el, amikor idei  7., 8. és 9. lapszámaiban kizárólag a Fideszhez köthető politikusok, például Orbán Viktor miniszterelnök, Németh Szilárd fideszes politikus és a szintén Fidesz-KDNP-s Novák Katalin kaptak megjelenési lehetőséget, míg a többi, az uniós választáson résztvevő párt jelöltjei nem.

Az objektív információkat nyomokban sem igen tartalmazó Hírmondó még receptrovatot is biztosít Németh Szilárdnak – közpénzből.

A Fővárosi Választási Bizottsághoz egyébként Bogád Zoltán újságíró, valamint az MSZP fordult kifogással. Az eljárás során szkennelt lapokkal is tudták igazolni, hogy a lap hogyan segítette Orbán Viktor pártjának kampányát, és közölt a Fidesz-KDNP támogatására buzdító anyagokat.

Az FVB a 150 ezres bírságon felül eltiltotta a Csepeli Hírmondót a további jogsértéstől.

A 2014-ig Németh Szilárd, most hivatalosan akkori alpolgármestere, Borbély Lénád vezette ssepeli önkormányzat egyébként nem először sértette meg a lapjával a törvényt. Tavaly hasonló fideszes propagandáért 1,3 millió forintot kellett fizetnie a Csepeli Hírmondónak, vagyis az önkormányzatnak, vagyis önöknek.

Hiába szólította fel ugyanis az ellenzék azóta többször is Némethéket, hogy ne a csepeliek pénzéből, hanem a saját zsebükből fizessék be a büntetést, amit a saját kampányuk miatt kaptak, nem tudunk róla, hogy ez így történt volna.