Megint nem lesz semmi a csepeli HÉV fejlesztéséből

Közzétéve

A legújabb hír szerint már a HÉV felújításának tervezésének újratervezése van tervben.

Tovább csúszik a ráckevei és csepeli HÉV fejlesztése – vonta le a következtetést a Napi.hu abból a frissen megjelent kormányhatározatból, amely a két HÉV-vonal egységes fővárosi kötöttpályás közösségi közlekedési hálózatba való integrálásának a tervezéséről jelent meg. A Magyar Közlönyben közölt döntés szerint előkészítésre módosult terv, amely nagyjából annyit jelent, hogy

 a HÉV-vonalak egységes fővárosi tömegközlekedésbe történő bekötése már nem olyan fontos a kormánynak.

Ez azért érdekes, mert miután kiderült, hogy a csepeli HÉV megszüntetésének terve finoman szólva nem nyerte el a XXI. kerületiek tetszését, pláne hogy őket erről meg sem kérdezte a fideszes városvezetés, arról szóltak a hírek, hogy cserébe fejleszteni fogják az elmúlt évtizedekben igencsak elhasználódott gyorsvasutat.

A Napi cikke emlékeztet, hogy 2018 végén több döntés született a fővárosi közösségi közlekedésről, többek között például a ráckevei és a csepeli HÉV rekonstrukciójáról is, beleértve azt, hogy ezeket a Kálvin térig kell vezetni. Ebből ezek szerint belátható időn belül megint nem lesz semmi.

A gazdasági portál szerint ugyanis az, hogy a “Csepeli HÉV fővárosi villamos hálózatba integrálása projekt engedélyezési terveinek elkészítése” szövegrész helyébe a “H7 csepeli HÉV vonal fejlesztése és az egységes fővárosi kötöttpályás közösségi közlekedési hálózatba való integrálása, megvalósíthatósági tanulmány és költség-haszon elemzési dokumentum szintű előkészítése” szöveg került, lényegében azt jelenti, hogy

a csepeli vonalnál elmarad a tervezés.

Marad tehát legfeljebb az újratervezés, amit az is alátámaszt, hogy jelentősen megvágták a közösségi közlekedés fejlesztésére szánt költségeket: egy korábbi, 2017-es határozat a kormány által finanszírozott tömegközlekedési fejlesztések előkészítésére még 6 milliárd 230 millió forintot irányzott elő. A mostani határozat kivette a korábbiból a 2018-ra előirányzott 2 milliárd 575 millió, továbbá a 2019-re előirányzott 2 milliárd 57 millió forintot.