Az EP-választás tanulsága

Közzétéve

A XXI. kerületi eredmények tükrében tisztán látszik, hogy a Fideszt nem szerették meg az itt lakó emberek az elmúlt egy évben.

Csepelen továbbra is a kormányváltó hangulat az úr. Az egyes pártok által elért százalékokon túl leginkább ez olvasható ki  a vasárnapi európai parlamenti választás eredménysorából, ami a közel 60 ezer csepeli választópolgár szavazatának feldolgozása után így fest:

Fidesz-KDNP: 11 444 (41,48%)
DK: 6 220 (22,54%)
Momentum: 3 604 (13,06%)
MSZP-Párbeszéd: 2 414 (8,75%)
Jobbik: 1 342 (4,86%)
MKKP: 862 (3,12%)
Mi Hazánk: 792 (2,87%)
LMP: 757 (2,74%)
Munkáspárt: 155 (0,56%)

Mi következik a fentiekből?

Elsősorban az, hogy a Fidesz továbbra is kisebbségben van, vagyis verhető Csepelen.

Összesen durván 11 és fél ezren szavaztak a kormánypártra a XXI. kerületben, ami alig 40 százalékos eredménynek felel meg, miközben az ellenzéki pártokra leadott szavazatok száma meghaladta a 16 ezret, ami több mint 56 százalék.

Ha az 5%-os bejutási küszöb alatt teljesítő Jobbikot, Kétfarkúakat, Mi Hazánkat, LMP-t és a Munkáspártot le is vesszük, a DK, a Momentum és az MSZP-Párbeszéd szövetség együtt is megverheti a Fideszt a fővárosban mindenhol, így természetesen itt a XXI. kerületben is.

Mi kell az őszi ellenzéki győzelemhez Csepelen?

Először is egy jó polgármesterjelölt, aki nem égette még meg magát, emellett bizonyítottan alkalmas a vezetői feladatokra, ezért politikailag és szakmailag sem támadható, és akit a fenti ellenzéki pártok kivétel és feltétel nélkül támogatnak.

Másodszor: összefogás. Együttműködés. Választási szövetség. Akármi. Nem az elnevezés a lényeg, hanem az egység, a közös munka, amire a csepeliek érdekében vállalkoznak azok a szervezetek, akik a szavazataikra számítanak.

Harmadszor: egy olyan közösen kidolgozott önkormányzati program, ami a Fidesz-ellenességen túl is tud mondani valamit a csepelieknek, és amit minden ellenzéki párt és a közös polgármesterjelölt is teljes vállszélességgel tud képviselni.

Ha ez a három feltétel együttesen áll elő, őszre véget érhet a Németh Szilárd-Borbély Lénárd kettős nevével fémjelzett időszak a csepeli városvezetésben.