Te jó ég! Mennyit költhetett a fideszes önkormányzat az ellenzék lejáratására?

Közzétéve

Több mint 800 ezer forintot kér a XXI. kerületi önkormányzat egy szabadúszó újságírótól már azért is, hogy összegyűjtse az általa kért közérdekű adatokat arról, mennyi közpénzt költött a kilenc évvel ezelőtti hatalomátvétele után megindított perekre.

A Németh Szilárd polgármesterré választása után kezdődő, a korábbi városvezetés elleni” elszámoltatás” kapcsán ma már elég tisztán látszik, akkora blöff volt, mint ide Lacháza: tudomásunk szerint a 2010 óta tett mintegy félszáz (!) feljelentésből egyetlenegy állta meg eddig a helyét, egy sima rágalmazási perben sikerült elmeszelni Szenteczky Jánost, a csepeli önkormányzati cég (akkori nevén CSEVAK) korábbi vezérigazgatóját.

Ennek ellenére az önkormányzati kommunikációban kilenc éve minden héten milliós csalásokat emlegetnek a fideszesek a korábbi, szocialista városvezetőkkel, illetve jelenlegi ellenzéki csepeli képviselőkkel kapcsolatban. Arra ugyanakkor valahogy sosem sikerült az elmúlt években időt szakítani a Németh-Borbély-féle városvezetésnek, hogy beszámoljon róla: mennyi pénzt költöttek el a csepeli költségvetésből a hamvába holt eljárásokra?

Május első napjaiban aztán a közérdekű adatigényléseiről ismert csepeli újságíró, Bogád Zoltán a következő kérdésekkel kereste meg a fideszes vezetésű XXI. kerületi önkormányzatot:

1. Hány feljelentést tett az önkormányzat vezetése 2010-es hatalomra kerülése óta?

2. Mely ügyvédi irodákat bízta meg az önkormányzat, vagy annak valamelyik cége a felejlentések megírására?

3. Milyen összegbe kerültek ezek a feljelentések, illetve az esetleges bíróság előtti képviselet?

4. Mennyi pénz jött vissza ezelnek az eljárásoknak az eredményeképpen?

5. Hány eljárás van folyamatban?

6. Mennyi zárult le, s melyek ezek?

Takó Szabolcs sajtófőnök válasza a fenti kérdésekre először is az volt, hogy az önkormányzat az önkormányzat által tett feljelentésekről külön nyilvántartást nem vezet, amúgy folyamatban lévő, illetve lezárult rendőrségi, valamint bírósági eljárásokról az eljáró szerveknél lehet információt kérni.

Csakhogy a fenti kérdésekre nyilvánvalóan csak a csepeli önkormányzatnál tudhatják a választ, hiszen azt csak az önkormányzat tudhatja, milyen eljárásokat kezdeményezett és ezeknek mi lett a vége. Itt nyilvánvalóan nem a nyomozó hatóságok az adatgazdák, hanem az eljárás kezdeményezője, és ugyanez a helyzet a peres eljárásokkal is.

A nyilvánosan is elérhető levelezésből kiderül, hogy ezt jelezte is az újságíró az önkormányzatnak, időközben azonban Szeles Gábor XXI. kerületi jegyző válasza is befutott, aki az önkormányzati sajtófönökkel ellentétben érdekes módon nem tartotta lehetetlennek az adatok összegyűjtését és kiadását.

Csak éppen jelezte: az adatok előbányászása több mint 800 ezer forintba, egészen pontosan 876 ezer 125 forintba fog kerülni az adatigénylőnek:

Szeles Gábor csepeli jegyző válaszlevelének lényege.

Bogád erre jelezte, hogy elfogadhatatlan, hogy több mint 800 ezer forintot kívánnak beszedni a közérdekű adatokért. Az újságíró azt is vitatja, hogy az információk kinyerése 100 munkaórába kerülne, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információ Szabadság Hatóság vezetőjéhez fordult, és vizsgálatot kért a csepeli önkormányzat irreális költségtérítési igénye miatt.

Itt tart most a csepeliek adóforintjai szempontjából sem mellékes ügy. Nem is mennénk egyelőre tovább, kíváncsian várjuk, mikor derül ki, hogy hány forintot vert el a csepeliek pénzéből a fideszes városvezetés az ellenfelei lejáratását célzó eljárásokra 2010 óta. Abból, hogy csak az erről szóló adatok kiadását ia közel egymillió forintra árazták be, úgy véljük, súlyos milliók elherdálásáról lehet szó.