Előválasztás: a budapestiek inkább Karácsonyban látják Tarlós utódját

Közzétéve

Egy friss kutatás szerint a főpolgármester személyénél nem csak az ismertség számít, a városvezetésben szerzett tapasztalat is komolyan befolyásolja a választók döntését.

A kutatásnak két fő megállapítása van:

– Tarlós István jelenlegi főpolgármestert egyre kevesebben tartják alkalmasnak a posztjára,

– Karácsony Gergőben látnak leginkább alternatívát az ellenzéki szavazók.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából készített reprezentatív felmérést. A kérdőíves kutatás szerint Tarlós Istvánról már a válaszadók kevesebb mint fele, 48 százalék gondolja, hogy alkalmas Budapest vezetésére. (Ez az arány decemberben még 59 százalék volt.)

A csökkenés fő oka a Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint elsősorban az, hogy tavaly év vége óta eltűnt a főpolgármester mögül a baloldali szavazók több mint 10 százaléka. Pulai András a Hírklikk hírportálnak elmondta, azok az ellenzéki szavazók, akik alkalmasnak gondolt kihívó hiányában néhány hete még átszavaztak volna akár a jelenlegi főpolgármesterre, most gyakorlatilag kivétel nélkül megnevezték valamelyik ellenzéki jelöltet.

Elsősorban Karácsony Gergelyt, akit egyértelműen nagyobb arányban tartanak alkalmasnak Budapest vezetésére, mint a másik két ellenzéki jelöltet. Zugló polgármesterét most 46 százalék tartja alkalmasnak főpolgármesternek (a decemberi 41 százalék után), míg Kálmán Olgát 37 százalék, Kerpel-Fronius Gábort 26 százalék.

A jelöltek ismertsége – Kerpel-Fronius Gábor (57%) kivételével – magas: Tarlósé 95, Karácsonyé 91, Kálmáné 87 százalékos. Népszerűségük is hasonló, Tarlós és Karácsony vezetnek, 50 és 51 pontos népszerűséggel, némileg lemaradva követi őket Kálmán 46 és Kerpel-Fronius 33 ponttal.

Ugyanakkor az elemző szerint az aktív ellenzéki szavazók, amennyiben nem tartanák eléggé alkalmasnak az előválasztáson győztes jelöltet, továbbra is viszonylag nagy számban lennének hajlandók átszavazni akár Tarlós Istvánra. Kijelenthető az is, hogy Kálmán és Kerpel-Fronius esetében ez a hajlandóság mindenképpen nagyobb, mint Karácsony esetében.

A budapesti ellenzéki előválasztás második fordulója a héten kezdődik. A voksolás június 20-26. között fog zajlani, szavazni online és személyesen is lehet, többek között Csepelen, a Görgey (volt Áruház) téren felállított sátorban is. Az előválasztás első körét a vártnál magasabb részvétel mellett Karácsony Gergely a szavazatok 80 százalékával nyerte meg.