Nem Takács Mónika lesz az ellenzék polgármester-jelöltje Csepelen

Közzétéve

Nem Takács Mónika lesz az ellenzék polgármester-jelöltje Csepelen – értesült a 21óra. Úgy tudjuk, a kerületben korábban ígéretesen formálódó ellenzéki együttműködés elmúlt hetekben történt megakadása is összefügg ezzel.

Beszédes nyilatkozatot jelentetett meg az MSZP Csepeli Szervezete a Facebook-oldalán. Kiderül belőle, hogy a szocialista párt helyi szervezete taggyűlést tartott kedden este, amelyen a beszámoló szerint többek között úgy foglalt állást, hogy

a Fidesz tényleges leváltása, valódi változás a XXI. kerületben kizárólag a 2019-es önkormányzati választáson érhető el, és kizárólag a teljes ellenzék összefogásával valósítható meg.

Mint írják, “a kerület ellenzéki pártjai közül elsőként kezdeményeztük, hogy a Fidesszel szemben álló erők – legyenek azok pártok vagy helyi civilek, üljenek egy asztalhoz, és pártállástól függetlenül, az esetleges korábbi sérelmeiket félretéve alakítsák ki a lehető legszélesebb, programalapú együttműködést itt, a főváros XXI. kerületében.”

És bár a hosszú hónapokon át tartó egyeztetések eredményeként “tavaszra úgy tűnt, nem csak tartalommal tudjuk megtölteni az összefogást, de sikerül a kerület minden választókörzetében közös jelölteket kiállítani a kormánypárttal szemben (…) egyesek az európai parlamenti választási kampányban, illetve az EP-választás óta nem kizárólag a változást akaró csepeliek érdekét és elvárását szem előtt tartva politizáltak, és az ellenzék győzelmi esélyeinek megteremtése helyett a saját, rövid távú politikai céljaikat helyezték előtérbe.”

A Bangóné Borbély Ildikó csepeli MSZP-elnök által jegyzett nyilatkozat azzal ér véget, hogy “őszintén reméljük, hogy ezek csupán múló árnyékot vetnek a korábban biztatóan alakuló együttműködésre, és a példátlanul sikeresen megszervezett és lebonyolított budapesti előválasztás után az ellenzék többé nem tér le a siker útjáról, és közös főpolgármester-jelölttel, valamint közös kerületi polgármesterekkel, és egyéni képviselőjelöltekkel vág neki az őszi önkormányzati választásnak a XXI. kerületben is.”

Röviden ez annyit tesz, hogy egyelőre nincs megállapodás a helyi ellenzéki pártok között Csepelen az őszi önkormányzati választásra szóló együttműködésről, a közös egyéni képviselői indulókról, illetve a közös listáról, s ha jól tudjuk, a közös polgármesterjelölt személyéről sem.

Egységes indulással, a csepeliek többségével minden választás eredménye szerint legyőzhető a Fidesz a XXI. kerületben. Kár, hogy ma kétséges ez az egység.

 

Bangóné a 21órának a tegnapi taggyűlés után megerősítette, hogy  ez így van. Mint mondta, sajnos Takács Mónika mögött nem tudott létrejönni a csepeliek által elvárt egység, ami azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne minden ellenzéki erő kutya kötelessége és felelőssége megteremteni a változáshoz szükséges politikai egységet itt, a XXI. kerületben is.

“Csepelen az ellenzéki pártok közül elsőként kezdeményeztük, hogy a Fidesszel szemben álló erők alakítsák ki a lehető legszélesebb együttműködést. Mi továbbra is ezt akarjuk”

– mondta.

Ugyanakkor, mivel rajtuk kívül álló okok miatt ez eddig nem történt meg, de az ellenzék fővárosi megállapodása értelmében a XXI. kerületben az MSZP állíthat polgármester-jelöltet, tegnap  jelöltállító taggyűlést tartottak, melyen mind a 12 egyéni választókörzetben saját képviselőjelöltet, Erdősi Éva személyében pedig saját polgármester-jelöltet állítottak – közölte.

“Bízunk abban, hogy az a kompromisszumkészség, amely a csepeli ellenzéki pártokat a korábban jellemezte, mihamarabb visszatér a tárgyalóasztalhoz, mivel a fő kérdésben továbbra sem látunk különbséget az ellenzéki pártok között: élhető, fejlődő, az itt élők problémáira figyelő Csepelt akarunk” – tette hozzá.

Erdősi Éva egyébként nem az MSZP-ben, hanem a vele szövetséges Párbeszéd csepeli szervezetében tevékenykedett eddig. A pécsi születésű, de több mint két évtizede egy csepeli panelházban élő 54 éves pénzügyi tanácsadó neve elsősorban a hitelsikerek.hu szakértőjeként, a bajba jutott devizahitelesek képviselőjeként lehet ismerős.