Reagált az MSZP Takács Mónika visszahívására

Közzétéve

Közleményben reagáltak a csepeli szocialisták a hírre, hogy mégsem Takács Mónika lesz az ellenzék közös polgármesterjelöltje Csepelen.

Mint a 21óra megírta, nem Takács Mónika lesz az ellenzék közös polgármesterjelöltje Csepelen. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP Csepeli Szervezetének elnöke meg is erősítette, hogy Takács Mónika mögött nem tudott létrejönni a csepeliek által elvárt egység, ezért keddi taggyűlésükön úgy döntöttek, másik jelöltet állítanak Erdősi Éva személyében.

A csepeli szocialisták csütörtökön ennél részletesebben is kifejtették, miért is akadt meg a sokáig ígéretesen alakuló ellenzéki együttműködés a kerületben. Közleményük, amely sok kérdést felvet, az alábbiakban olvasható:

Az MSZP Csepeli Szervezetének közleménye

Soha nem kértünk számon másokon olyat, amit magunkra nézve nem. Most sem tesszük. Csak kérdezzük a csepeli ellenzéki együttműködésben részt vevő pártoktól: ha ők is annyira támogatták Takács Mónikát, ahogy két napja megállás nélkül mondják, akkor miért van az, hogy egyikük sem jelölte őt hivatalosan polgármester-jelöltjének?

Ha Jobbik, az LMP, vagy a Momentum annyira támogatta Takács Mónika jelölését, akkor miért nem vállalták fel a jelölését hivatalosan is? Az MSZP és a Párbeszéd már 2018. végén hivatalos határozatot hozott Takács Mónika polgármesterjelölt jelöltségéről. Ezt rajtunk kívül sem a Jobbik, sem a Momentum, sem az LMP nem tette meg.

További kérdés a polgármesterjelölt személyén túl: miért mondták a 12 egyéni önkormányzati képviselőjelölt esetében, hogy várjunk még a megállapodással? Először az európai parlamenti voksolásra, majd a budapesti előválasztásra hivatkozva. Miért csak az MSZP-Párbeszéd szövetség, valamint a Demokratikus Koalíció akarta már az EP-választás előtt a pártok támogatottságával arányos megállapodást aláírni Csepelen? Ha a többieknek nem a saját politikai érdekük, a minél több pozíció biztosítása volt a fontosabb, akkor miért hátráltak ki a megállapodás mögül, és főleg: miért nem álltak Takács Mónika jelöltsége mögé?

Az MSZP-Párbeszéd továbbra is teljes ellenzéki együttműködést szeretne Csepelen a Fidesz leváltása érdekében. Ez az együttműködés az MSZP-Párbeszéden, illetve a Demokratikus Koalíción kívül álló pártok miatt nem jött létre eddig. Erről szólt a keddi döntésünk. Hogy bár megpróbáltuk Takács Mónika mögött összehozni a Fidesz legszélesebb és legszínesebb ellenzéki szövetségét, egyes pártok képviselői folyamatosan kitértek a megállapodás elől. Ismét csak kérdezzük: miért?

Végül, Szabó Szabolcshoz, Csepel országgyűlési képviselőjéhez is van egy kérdésünk: Dobák Istvánt 2014 tavaszán, Bangóné Borbély Ildikót pedig 2018 tavaszán hívta vissza az MSZP Csepelen, mindkétszer a Fidesz legyőzése érdekében. Kérdezzük: 2014 tavaszán, és aztán 2018 tavaszán miért nem volt Szabó Szabolcsnak azzal gondja, hogy az MSZP visszaléptette a jelöltjét a javára Csepelen?

Bangóné Borbély Ildikó,

az MSZP Csepeli Szervezetének elnöke