A csepeli DK is reagált az ellenzéki polgármester-jelölésre

Közzétéve

Közleményben reagált a Demokratikus Koalíció Csepeli Szervezete a kerületi ellenzéki együttműködés, a közös polgármesterjelölt-állítás kapcsán alakuló fejleményekre.

A Demokratikus Koalíció Csepeli Szervezete a budapesti előválasztást követőn taggyűlést tartott, amely után közleményt juttatott el a 21óra szerkesztőihez. Ebben először is gratulálnak az előválasztást megnyerő Karácsony Gergelynek, és támogatásukról biztosítják a főpolgármester-választáson.

A Demokratikus Koalíció Csepeli Szervezete az április 6-i négypárti megegyezés értelmében

továbbra is elfogadja, hogy az MSZP jelölje a közös ellenzéki polgármester-jelöltet.

Ehhez annyit: az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum képviselői április 6-án bejelentették, hogy közös polgármesterjelöltjeik lesznek az őszi önkormányzati választásokon. A különböző kerületekben különböző pártok nevezhetnek meg polgármesterjelöltet. A négypárti megállapodás értelmében Csepelen az MSZP állíthat jelöltet. A szocialisták ekkor Takács Mónikát nevezték meg, de úgy tudjuk, hivatalosan ők sem, a másik három párt pedig pláne nem határozott a jelöltségéről. (Sőt, a szocialistákon kívül még a jelölt-jelöltségéről sem.)

Visszatérve a Demokratikus Koalíció Csepeli Szervezetének közleményére: a helyi DK-sok “elkötelezettek a 2019. évi helyhatósági választásokon a jelenleg regnáló csepeli vezetés leváltása mellett. Ennek érdekében céljuk a teljeskörű demokratikus ellenzéki megegyezés, hogy a legnagyobb eséllyel vehessük fel a harcot a jelenlegi vezetéssel.”

Gyakorlatilag ugyanezt nyilatkozta az MSZP Csepeli Szervezete is, amely a keddi taggyűlésén ugyanakkor úgy döntött, hogy nem Takács Mónikát, hanem Erdősi Évát ajánlja az ellenzék közös polgármesterjelöltjének Csepelen.

A fővárosi ellenzéki pártok közötti egyeztetésekben résztvevő Molnár Zsolt Erdősi Éváról az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtök este azt mondta, hogy a jelölés a szocialista párt számára Csepelen sem egyes személyekről, hanem a legalkalmasabb, a legszélesebb konszenzust maguk mögött tudó polgármesterjelöltek megtalálásáról szól.

Erdősi Éva, akiben az MSZP-Párbeszéd gondolkodik, a civil társadalom, a devizahitelesek képviselője, több generáció óta Csepelen él, és bár kötődött a Párbeszédhez, most a párttagságát is felfüggesztette. Az MSZP nem pártpolitikában gondolkodik, nem az számít, hogy ki mennyire kötődik az MSZP-hez – szögezte le.

Az MSZP budapesti elnöke szerint jövő keddre meglesz a közös megállapodás mind a 23 fővárosi kerület polgármester-jelölt, majd az egyéni képviselőjelöltekről is. “Létre fog jönni a leghatékonyabb ellenzéki együttműködés Budapesten” – jelentette ki.