Zsúfolt csepeli kormányablak: ez aztán a „megoldás”

Közzétéve

Olajjal oltaná a tüzet a kormány: a nyitvatartási idő csökkentésével, és vidékről felvezényelt erősítéssel kezelné a munkaerőhiány miatt a kormányablakoknál kialakult káoszt. Alighanem mindkét lépes nagy sikert arat majd, előbbi a csepeli ügyfelek, utóbbi a csepeli kormányhivatalnokok körében. Borbély Lénárd hallgat.

A durva munkaerőhiány már a köztisztviselőknél is hosszú évek óta kopogtat, azonban csak az utóbbi időben vált igazán látványossá. Főleg a fővárosban, például Csepelen:

Átlagos hétköznap a csepeli kormányablaknál. Bent sincsenek kevesebben.

A különböző kerületi közösségi csoportokban az elmúlt hetekben felháborodott posztok és kommentek tucatjai láttak napvilágot, mivel a csepeli kormányablaknál mára szinte lehetetlenné vált a normális ügyintézés. Emiatt nem csak az ügyfelek, de a hivatali alkalmazottak is idegesek, ezt saját tapasztalatainkra támaszkodva mondjuk: legutóbbi ottjártunkkor a Csepel Plaza felső szintjén lévő kormányablak biztonsági őre szólalkozott össze a sorszámhúzónál több ügyféllel is, de nyilvánvaló, hogy a leterheltség miatti ingerület előbb utóbb még a legbéketűrőbb kormányhivatali alkalmazottakra is átragad.

A kormánynak egyelőre nincs jobb válasza a munkaerőhiányra, mint az ügyfélfogadási rend módosítása a fővárosi kerületi kormányablakoknál, illetve, hogy a vidéki járási hivatalokból küldenek fel erősítést a fővárosi hivatalokba, ami a szakszervezet csak olaj lesz a tűzre, konkrétan újabb távozási hullámot generálhat a köztisztviselők körében.

A félfogadási idő csökkentése egyébként már meg is történt július elsejétől, vagyis már hétfő óta rövidített nyitva tartás fogadja a XXI. kerületi lakosokat a pár éve a plázába átköltöztetett csepeli kormányablaknál. Összesen állítólag 7 órával csökkent már most is a nyitvatartási idő.

Szerdán például 8 helyett már csak 10-től lesz nyitva a csepeli kormányablak, pénteken pedig a korábbi 14 óra helyett már 13 órakor bezár majd.

Az Index információi szerint György István fővárosi kormánymegbízott a kerületi polgármestereknek, így Borbély Lénárdnak is küldött egy levelet a módosításról, azonban erről a csepeli polgármesternek sem az önkormányzat hivatalos honlapján, sem a saját polgármesteri Facebook-oldalán nem sikerült még beszámolnia a csepelieknek.

Lehet, hogy a kormány szerint ezzel probléma meg is van oldva, a lakosság majd szépen kivárja sorát, azt’ jóvan. Mi viszont azt gondoljuk, hogy az államnak nem csak a stadionokat kellene biztosítania, hanem az alapvető közszolgáltatásokat is. Csepelen éppúgy, mint Budapest bármely kerületében. És azt gondoljuk, a szolgáltatási színvonalnak nem csökkennie, hanem bővülnie kellene, az állami és önkormányzati ügyintézésnél éppúgy, mint mondjuk az egészségügyben. Kár, hogy ma ennek éppen az ellenkezőjét látjuk.