Nagy a káosz az LMP-nél, de Csepelnek ehhez mi köze?

Közzétéve

Kanász-Nagy Máté, az LMP ügyvezetője szerint továbbra is tartják magukat a június 15-én elfogadott ötpárti megállapodáshoz, hogy az EP-választáson szinte lenullázott zöldpárt minden kerületben állíthat egy képviselőjelöltet, ha jelölőszervezetként támogatja az előválasztás győztesét, plusz támogatja a kerületi polgármester-jelölteket.

Ezt a megállapodást rúgta fel csütörtökön Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője a IX. kerületben, aki Baranyi Krisztina független ferencvárosi önkormányzati képviselővel, valamint Gegesy Ferenc volt ferencvárosi polgármesterrel az oldalán állt ki, és biztosította Baranyit az LMP támogatásáról.

Csakhogy Kanász-Nagy Máté szerint ez csupán Csárdi magánakciója, az LMP továbbra is tartja magát a megállapodáshoz, amit a DK-Momentum-MSZP-Párbeszéd szövetséggel június 15-én kötöttek.

Aminek az értelmében az LMP is a Momentum által jelölt Jancsó Andreát támogatja. A IX. kerületben ugyanis a fővárosi ellenzéki együttműködési megállapodás szerint a Momentum állíthat polgármesterjelöltet. Aki, mint a fentiekből is kiderül, nem Baranyi Krisztina.

Az eset XXI. kerületi olvasatában egy kérdés merült fel bennünk: lehetséges, hogy Csepelen is valami hasonló a helyzet? Hogy az itteni polgármester-jelölés kapcsán is részben egy LMP-s magánakcióról van szó? Mint ismert, a XXI. kerületben az MSZP jelölhet, ám június vége óta Csepelen is vita tárgya, ki legyen a fideszes Borbély Lénárd közös kihívója.

Az eredetileg Takács Mónikát támogató, ám június 25-e óta hivatalosan Erdősi Évát jelölő MSZP döntése ellen közlemény adott ki kedden egy ellenzéki csoportosulás, aminek az egyik aláírója az LMP részéről éppen Csárdi Antal, valamint egy Tóth Sándor nevű úr, aki a zöldpárt Dél-Pesti területi elnökeként van feltüntetve.

Akárhogy is: a káosz elég nagynak tűnik az LMP-n belül, de reméljük abban mindenképpen Kanász-Nagy Máténak van igaza, hogy  bár vannak még bizonytalan kerületek, azonban korántsem olyan rossz a helyzet, mint azt a zöldpárt követhetetlen kommunikációja sugallja.