Újabb kétmilliárd megy Németh Szilárd csepeli birkózó fellegvárára

Közzétéve

Nagy csarnok épül a Kis-Duna partján, ezt már eddig is tudtuk. Ma azonban a kiderült: még annál is nagyobb.

Az eddigi kétmilliárdja után ugyanis még kétmilliárddal tolja meg a kormány Németh Szilárd birkózó alapítványát – vette észre a csütörtöki Magyar Közlönyben a portál. A kormányhatározat elrendeli, hogy a költségvetés újabb 2 milliárd forinttal támogassa a Kozma Istvánról elnevezett Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány 2019-es tevékenységét és fejlesztési céljait.

Az alapítványt 2017 tavaszán Németh Szilárd honvédelmi államtitkár/rezsibiztos/gasztroguru alapította, és a saját csepeli címére jegyezte be eredetileg. Szinte azonnal kapott is kétmilliárd forint közpénzt az alapítványa, méghozzá pont az általa vezetett Magyar Birkózó Szövetségtől – idézi fel a portál.  Németh Szilárd akkor azt mondta, hogy azért nem a birkózószövetség építi az új csarnokot, mert egy alig pár hónapos, családi házba bejegyzett alapítvány ezt egyszerűbben tudja megoldani.

A nyilvánvaló botrány hatására később az alapítvány hivatalos címe átkerült ugyan a Sügér utcából a Hollandi útra, a volt ifjúsági tábor területére, ahol jelenleg is  a Németh-alapítvány hiperszuper új birkozócsarnoka épül, ám az alapítványnak továbbra is Németh Szilárd korábbi és jelenlegi közeli munkatársa az egyszemélyes kurátora.

Az előzetes 2,4 milliárd forintosra belőtt, háromszintes csarnok csak a beruházás első üteme. Lesz még egy 130 fős kollégium is, illetve az edzésekhez és a tanulmányokhoz szükséges kiegészítő fejlesztések. A teljes beruházás 4-4,5 milliárdba kerülhet.

A mostani támogatás feltétele, hogy az alapítvány a támogatással megszerzett vagyont 15 éven belül nem idegenítheti el, illetve azt fő célként sporttevékenység végzésére kell hasznosítani – írja a 444. Innentől kezdve csak remélni lehet, hogy a totál tévesen a Kis-Duna parti zöldövezetbe álmodott giga-csarnok nem olyan lesz, mint a felcsúti kisvasút: teljesen kihasználatlan, cserébe minél többet bírálják, annál több közpénzt költenek rá.

A hír megjelenése után az alapítvány Facebook-oldalára kikerült vagy tizenöt fotó a készülő sportcsarnokról:

Beton, teknő.
A zöldfelület részben szőnyeg alá, részben pedig parkolópályára kerül.
Németh Szilárd mert nagyot álmodni.
(Fölső kép: 444.hu)