Idén 80 milliót költenek az újraindítására, de még láthatatlan a Csepp TV

Közzétéve

A 2010-es csepeli fideszes hatalomátvétel egyik első momentuma volt, hogy a frissen hivatalba lépett Németh Szilárd megszüntette a Csepp TV-t. A kerületi közszolgálati televíziót azóta sem indították újra. Azonban a Borbély Lénárd vezette fideszes önkormányzat 2018 nyarán legalább előterjesztett, majd megszavazott a képviselő-testületben egy javaslatot a TV újraindításáról.

Borbély Lénárd polgármester tavaly júliusban be is jelentette, hogy hamarosan újra lesz Csepp TV. (Az erről szóló Facebook-posztja azóta nem elérhető.) Egy év elteltével, 2019 júniusában Bogád Zoltán volt indexes újságíró, politikai aktivista kérdezett rá a városvezetésnél, hogy mégis

hogy áll a testület tavaly júliusi döntésének végrehajtása, mennyi pénzt szántak az idei költségvetésben a tévé újraindítására, és hogy  manapság ki és milyen módon rögzíti az önkormányzati képviselő-testületi üléseket, és azokhoz ki és milyen módon férhet hozzá?

A legfontosabb kérdésre, hogy mikorra sikerül újraindítani a Csepp TV-t, Szeles Gábor jegyző azt válaszolta, hogy

a végrehajtás folyamatban van, szerződéskötésre azonban még nem került sor.

Megjegyezte viszont, hogy a tavalyi képviselő-testületi döntés végrehajtásának határideje 2019. december 31., azaz az önkormányzatnak még van öt hónapja beüzemelni a tévét. Szeles válaszából kiderült az is, hogy erre az évre mintegy 80 millió forintot különítettek el a Csepel költségvetésében a Csepp TV-re.

Ami pedig a képviselő-testületi ülések nyilvánosságát illeti: a XXI. kerületi önkormányzat a fővárosban alighanem egyedülálló módon nem készít(tet) a képviselő-testületi ülésekről felvételt – derült ki a jegyző válaszából. Szeles Gábor megjegyezte viszont, hogy az ülések nyilvánosak, azokról felvétel hozzájárulás nélkül készíthető.

Kilenc éve a fideszes városvezetőknek az egyik első dolga volt, hogy a Csepp TV-t megszüntették, a tisztességgel dolgozó önkormányzati médiamunkásokat kirúgták, majd megalapították a Csepeli Városkép Kft.-t, amely a saját pártpropagandistáikkal feltöltött szerkesztőséggel útjára indította a Csepeli Hírmondót.

Pedig mivel az önkormányzat által hétről hétre kiadott Csepeli Hírmondót mindennek el lehet mondani, csak tisztességes, pártatlan önkormányzati lapnak nem, ezért hiánypótló tudna lenni a XXI. kerületben akár egy normálisan működő közszolgálati tévéadó is. Erre egyelőre még várni kell.