Az ügyészség továbbra se tud semmit az ezer feltámadt csepeliről

Közzétéve

Tavaly tavasz óta hiába várja csepeli és az országos közvélemény, hogy kiderüljön: kik éltek vissza ezres nagyságrendben az elhunyt csepeliek adataival.

A Fidesz által hozott választási rendszer egyik káros mellékhatása, hogy megjelentek a kamupártok Magyarországon. Csepelen már a 2014-es országgyűlési választáson is komoly visszaélések voltak a választásokban kizárólag bizniszt látó (bűn)szervezetek részéről, a gyakorlatilag ellenőrizetlenül osztogatott állami támogatás sok alkalmi „politikust” szült a XXI. kerületben is.

Ám arra, ami 2018 tavaszán történt, valóban az a legjobb szó, hogy példátlan.

A tavalyi országgyűlési választáson ugyanis egészen döbbenetes választási csalásra derült fény Csepelen. Összesen 23 (!) kamupárt élt vissza több mint 1000 elhunyt kerületi lakos adataival. A halott emberek adatait másolták a választáson való induláshoz szükséges ajánlóívekre, méghozzá sok esetben egymással is egyezően.

Teljesen természetes, hogy hatalmas balhé, országos botrány kerekedett ebből rögtön amikor kiderült. Ám senki ne higgye, hogy a máskor mindenről rettenetesen jól értesült kerületi önkormányzati média, vagy a fideszes hírblog, a Csepel.info adott hírt a hihetetlen, tömeges „feltámadásokról”.

Elsőként az Index számolt be róla, hogy a belvárosban több helyen, például a VII. kerületben történhettek csalások az ajánlóívekkel. Aztán pedig a 21óra írta meg, hogy a XXI. kerületben is tömeges visszaélésekre kerülhetett sor. Ekkor még nem sejtettük, hogy a tömeges egészen pontosan tetemest jelent.

Röviddel ez után ugyanis kiderült, hogy a XXI. kerületben több mint kéttucat szervezet ellen indított eljárást a helyi választási bizottság a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. Állítólag volt olyan jelölt, akinek az ajánlásainak több mint a felét (!) halottak „adták”. A választási bizottság végül 23 párt esetében tett feljelentést, akik 1000-nél is több elhunyt csepeli lakos adataival élhettek vissza.

Ez vitán felül a legsúlyosabb választási csalás Csepel, de alighanem Magyarország történetében is.

Mivel a választási bizottság az MSZP kezdeményezésére kezdett vizsgálódni, tényszerűen kijelenthető, hogy a bilit a csepeli szocialisták borították ki. Miközben a máskor mindig hangos Fidesz szokatlanul csendben volt, Bangóné Borbély Ildikó, a csepeli MSZP elnöke kijelentette: „Csepelen is csak egyetlen párt van, amelynek érdeke, hogy az ellenzéki szavazatok minél többfelé menjenek. Ez pedig a kormánypárt.”

Bangóné Borbély Ildikó és Németh Szilárd a parlamentben.

Erre már Németh Szilárd is reagált: azonnal feljelentéssel fenyegette meg Bangónét. Utóbb ez meg is történt, Bangóné ugyanakkor erre azt mondta, így legalább hivatalból nyomozás indul majd, ami során végre kiderülhet a lényeg. Vagyis, hogy kik éltek vissza ezres nagyságrendben az elhunyt csepeliek adataival.

Nos, ez máig nem derült ki.

Sőt, még abban sem lehet tisztán látni, hogy áll a nyomozás az ügyben. Polt Péter legfőbb ügyészt Bangóné Borbély Ildikó kérdezte bő egy évvel az eljárás megindítása után. Pedig a csepeli szocialista országgyűlési képviselő csak arra volt kíváncsi, hogy hol tart a tavalyi csepeli holt lelkek ügyében a nyomozás.

Polt Pétertől idén tavasszal Bangóné azt a tájékoztatást kapta, hogy az eljárás vizsgálati szakaszában több embert gyanúsítottként hallgattak ki, okiratokat is foglaltak le. Polt Péter mostani közlése szerint még mindig nyomoznak, de nem tudni, meddig. Azt írta, hogy a választás rendje elleni bűntett és más bűncselekmény miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán indult nyomozás – vizsgálati szakban – folyamatban van.

A nyomozás törvényes határideje egyébként 2020. március 29-e, viszont a Polt Péter szerint a nyomozás befejezésének időpontja jelenleg nem határozható meg…