Október 13. – Lesz választás – lesz változás?

Közzétéve

Áder államfő október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választást. Ez azt jelenti, hogy kereken tizenkét hét múlva Csepelen is döntés lesz arról, hogy… Miről is?

Nos, nagyon leegyszerűsítve a 2019-es önkormányzati választás arról fog szólni, hogy a lassan tíz éve regnáló fideszes városvezetés vigye további öt évig Budapest főváros XXI. kerületének közügyeit, vagy a hosszú idő után egyesülő ellenzék kezébe adják a csepeliek a helyi döntések jogát és felelősségét.

Harmadik út nagyon nem látszik, a kerület elmúlt évtizedes politikatörténete legalábbis elég világosan mutatja a fő irányt. Jelesül: ha van egység, jó esély van a Fidesz legyőzésére Csepelen, bármivel is támadnak a kormánypártiak. Az egymásra találó ellenzéki pártok megosztásra irányuló próbálkozások éppúgy nem fognak célt érni, mint az önkormányzati pénzből folyó fideszes propaganda.

Egyébként nem csak azért van esély, mert a Fidesszel elégedetlenek egyszerűen jóval többen vannak Csepelen, mint a kormánypárt hívei. Hanem azért is, mert aki túllát a migránsozáson, a szobrokon meg a játszótereken, annak naponta feltűnik, milyen az, mikor egy városvezetés kizárólag a felsőbb pártvezetők akaratára meg a látványberuházásokra koncentrál a helyben élők valódi igényeinek szem előtt tartása helyett.

Mert hát volna itt még az Urmánczy-szobron túl is pár apróság, amit elintézhettek volna a kerületi vezetők. Akár saját hatáskörben, akár a kormánnyal (fővárossal) együttműködésben, ahogy azt 2010-ben, 2014-ben és amúgy 2018-ban is meghirdették.

Például a csepeli HÉV felújítását, ami csak tolódott az elmúlt kilenc évben. Például a csepeli elkerülőút folytatását, ami valahogy mindig kikerült a látókörből. Például a szakrendelő krónikus orvos-, és asszisztenshiányának kezelését. Például a közutak járhatóvá tételét. Például a közterületek tisztába tételét. Például a… Nem soroljuk tovább, aki itt él, pontosan tudja, miről van szó.

Németh Szilárd és Borbély Lénárd leleplezik Urmánczy Nándor szobrát a XXI. kerületben.

A változás híveinek jó hír: a dolgok mai állása szerint tizenkét hét múlva a saját kezükben lesz a döntés: a 2010 óta tartó narancsuralomra, azaz Orbán Viktor és a Fidesz csepeli helytartóira szavaznak, vagy az egymást kölcsönösen támogató tizenkét egyéni jelöltre, és az ellenzék közös polgármester-jelöltjére bízzák a XXI. kerület vezetését.

Október 13-ig még nagy munka vár a Fidesz 13 kihívójára. A következő tizenkét hétben meg kell mutatniuk az itt élőknek, hogy nem csak egymással képesek szót érteni, hanem minden változást akaró csepelivel. Sőt, azokat is meg kell tudniuk hallani, akik valamilyen okból elégedettek a jelenlegi vezetéssel. Ettől lesznek, ettől lehetnek ugyanis különbek, mint a Németh Szilárd-Borbély Lénárd kettős, amelyről messziről süt, hogy kizárólag a Fidesz felsővezetésének kegyeit keresi, a kerületi emberek igényei helyett.

Ha az ellenzék nem pusztán egységet képes felmutatni a következő tizenkét hétben, hanem azt is meg tudja mutatni, hogy egymással és a lakossággal együttműködve sokkal többet és jobb kerületet képes csinálni Csepelből, mint az együttműködést elutasító, az itt élők valódi problémáit figyelmen kívül hagyó jelenlegi vezetés, a Németh-Borbély éra napjai, hetei meg vannak számlálva.