Gubacsi híd, gerincút: ezekből se lesz már semmi

Közzétéve

Azért az komoly, hogy Borbély Lénárd a 2014-es ígéretcsokrának közutakról szóló szakaszából a már 2010 előtt megkezdett csatornázások folytatásán túl konkrétan semmi nem valósult meg.

CSEPEL ÚJ UTAKON: FOLYTATJUK AZ ÚT-, CSATORNA- ÉS JÁRDAÉPÍTÉST!

– ígérte meg Borbély Lénárd 2014 őszén, abban a 35 pontos ígéretgyűjteményben, amiből nagyrészt semmi nem valósult meg.

De kezdjük a jó hírrel: az út-, csatorna- és járdaépítési program valóban folytatódott. (Más kérdés, hogy a fideszes vezetésű önkormányzat kommunikációjával ellentétben már jóval a 2010-es váltás előtt, 2008-2009-ben megkezdődött.)

A Németh Szilárd sarokházát övező Sáska és Sügér utcák is kövezettek lettek 2014 óta.

De mi a helyzet a közutakra vonatkozó többi ígérettel?

„Teljes egészében kiépítjük a gerincutat. Az EU, a Kormány és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával befejezzük a csepeli gerincút kiépítését.”

Egészen konkrétan ezt ígérte Borbély Lénárd 2014 őszén. Ehhez képest legutóbb, július elején is azzal volt kénytelen „dicsekedni” a fideszes városvezetés, hogy kiírták a közbeszerzést az évtizedek óta tervezett elkerülőút még hiányzó szakaszainak tervezésére. A tervezés terviből kiderült, hogy hosszú évekig nem lesz még semmi a gerincút II. és III. szakaszaiból. Pedig, mint fent olvasható, nagyjából mostanra már teljes hosszában ki kellett volna épülnie az elkerülőnek – legalábbis Borbélyék öt évvel ezelőtti ígérete szerint.

Hasonlóan bebukott Borbély Lénárd másik fontos közútfejlesztési ígérete is:

„2×2 sávosra szélesítjük a Gubacsi hidat.”

A Csepel és Pesterzsébet közötti átmenő forgalmat bonyolító híddal sem történt semmi az elmúlt öt évben, de persze az utóbbi időben azért azonban szintén tervezési szakaszba jutott. Ezzel együtt tény: az átkelő nemhogy szélesebb nem lett, de lassan a még járható sávjai is a Kis-Dunába szakadnak.

Fentiekhez képest csekélység, de Borbély Lénárd azért egy gyalogos és kerékpáros hidat is ígért 2014-ben a Kis-Duna fölé:

„Kerékpáros és gyalogos hidat fogunk építeni a Kis-Duna fölött Csepel és Soroksár között, ezzel teljessé téve a csepeli családoknak a kis-dunai élményt.”

Ebből sem lett, és az ötéves önkormányzati ciklusból hátralévő szűk három hónapban nyilván nem is lesz már semmi. Nem úgy, mint az előre be nem jelentett, ám mégis a Kis-Duna partjára megálmodott Németh Szilárd-csarnokból, vagy a régi nyári tábor helyét elfoglaló focipályákból.

A Gubacsi híd fejlesztése, valamint a gerincút folytatása azért is pikáns, mert ezeket Németh Szilárd is beígérte már vagy 21-szer, legutóbb például a 2018-as országgyűlési választási kampányában, azóta azonban már kétszer is leszavazta a parlamentben az ezeket célzó ellenzéki költségvetési módosító javaslatokat.