Villámcsapás a strandon – “az emberi életnél nincs fontosabb!”

Közzétéve

A hétfő reggeli híradóknak is vezető híre volt a vasárnapi vihar okozta súlyos csepeli strandos baleset. A villámcsapás nem bizonyult végzetesnek, de joggal járta be az országos médiát, és joggal vet fel további kérdéseket.

Mi jöhet még idén ezen a nyomorult hét hektáron? – fogalmazódott meg bennünk, mikor megtudtuk, hogy villámok csaptak le a Csepeli Strandra vasárnap délután. Az egyik villám egy fába, a másik az egyik medencébe vágott bele. Egy 14 éves fiú és egy 47 éves férfi is komolyan megsérült.

A hétfői Blikknek nyilatkozott egy szemtanú a balesetről:

“A vihar egyik pillanatról a másikra érkezett meg, de a medencében már nem volt senki, az emberek hamar kijöttek. Láttam, hogy a villám belecsapott a fába, amit óriási dörgés kísért. A fa alatt állt két ember, a férfi és a fiú összecsuklottak, borzalmas volt, azt hittük, meghaltak. A középkorú férfi aztán magához tért egy pillanatra, majd ismét elájult”

– mesélte a nő.

A történtek szemtanúja nem hallott figyelmeztetést a viharról, az úszómester sem mondta, hogy menjenek ki a vízből.  

Az önkormányzat hivatalos honlapja szerint ugyanakkor a Blikk szemtanújának állításával ellentétben, a strand vezetősége igenis időben kiküldött mindenkit a medencékből, sőt a strandról is.

Akárhogy is, a gyereket a strand egészségügyi biztosítását három éve ellátó Csepeli Mentőalapítvány mentőtisztje élesztette újra, miközben értesítette az OMSZ-t, akik rövid időn belül a helyszínre érkeztek. A gyors és szakszerű ellátás eredményeként a sérülteket stabil állapotban szállították kórházba.

„Az első szó ilyenkor mindig az aggódás a sérültek miatt, a biztatás és a megnyugtatás a hozzátartozók felé, amikor teljes felépülést kívánunk, ezt követően pedig a köszönet a helyszínre érkező mentősök, tűzoltók és rendőrség szakszerű munkájáért”

– írta hivatalos Facebook-oldalán Erdősi Éva. Az ellenzéki polgármesterjelölt hétfő reggel nyitás előtt elment a strandhoz, ahol a személyzet tagjai, bár nem voltak biztosak benne, azt közölték, hogy valószínűleg ma is ki fog nyitni a strand.

„A klímaváltozás és az ezzel járó időjárásváltozás megköveteli, hogy a kültéri strandok biztonságos üzemeltetésének feltételei felülvizsgálatra és ha szükséges, akkor módosításra kerüljenek. Ez történhet rendeletmódosítással, de a strandok üzemeltetőinek ettől függetlenül lehetőségük van már most szigorúbb feltételek megszabniuk, mert az emberi életnél nincs fontosabb!” – írta Erdősi Éva.

Az ellenzéki pártok által támogatott polgármester-jelölt minden csepeli lakos nevében kéri és várja a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt., mint a csepeli strand üzemeltetőjének hivatalos tájékoztatóját a balesettel kapcsolatban. Egyúttal kéri a Városgazda tájékoztatását arról is, hogy mikor kerül felszerelésre olyan hangosbemondó, mely rendkívüli esemény estén tájékoztatást tud adni a fürdő területén lévőknek.

Posztunk megjelenéséig Csepel jelenlegi polgármestere még nem reagált a történtekre. Borbély Lénárd hivatalos Facebook-oldalán a legfrissebb bejegyzés a hétvégi tusványosi Fidesz-szeánszon való részvételéről szól.