Gyorsan lezárta a csepeli strandbaleset ügyét az önkormányzat

Közzétéve

A fideszes önkormányzati média már hétfőn lezártnak tekintette a vasárnapi villámcsapás ügyét, azonban a kis híján két halálos áldozattal járó baleset újabb és újabb hullámokat ver. És nem csak az ellenzéki sajtóban.

Első számú helyettese, Ábel Attila szerint Borbély Lénárd “polgármester úr” mindenkivel beszélt vasárnap, akivel kellett a csepeli strandot ért villámcsapásos balesetek ügyében, és “mivel minden jól működött, aminek ilyen balesetnél kell, az ügyet a maguk részéről lezártnak is tekintik. Az önkormányzat hivatalos honlapja szerint a szemtanúk állításával ellentétben a strand vezetősége igenis időben kiküldött mindenkit a medencékből, sőt a strandról is.

Bár Borbély azóta sem reagált nyilvánosan semmit, sokak szerint lenne miről beszélnie a városvezetésnek a történtek kapcsán. Erdősi Éva ellenzéki polgármesterjelölt szerint például arról, hogy mikor kerül felszerelésre olyan hangosbemondó, mely rendkívüli esemény esetén tájékoztatást tud adni a fürdő területén lévőknek.

Az ellenzéki politikus úgy véli, a klímaváltozás és az ezzel járó időjárásváltozás megköveteli a kültéri strandok biztonságos üzemeltetésének feltételeinek felülvizsgálatát, „mert az emberi életnél nincs fontosabb”. Erdősi minden csepeli lakos nevében kéri és várja a csepeli strand üzemeltetőjének hivatalos tájékoztatóját a balesettel kapcsolatban.

Addig is, amíg a Csepeli Városgazda Zrt. vagy a városvezetés részéről a hivatalos reakció megérkezik, érdemes kitérni arra, hogy nem csak az ellenzéki politikusoknál, illetve az ellenzéki médiában vert hullámokat a vasárnapi villámcsapás.

Érdekes, de pont a Ripost nevű kormánypárti bulvároldal feszegeti ugyanazt, amit az ellenzéki polgármester-jelölt:

„felmerül a kérdés: miért nincs a strandokon is viharjelzés? Tavaly halt is meg ember egy stran­don villámcsapás miatt, most Csepelen is hajszálon múlt a tragédia.”

A portál szerint a csepeli eset arra is figyelmeztet: lehet, hogy a balatoni rendszerhez hasonlóan a „sima”, medencés strandokon is elkélne egy villogó viharjelzési rendszer kiépítése, villogással figyelmeztetne a közelgő viharra.

Világos, hogy a fideszes önkormányzat, amely idén nyáron már nem először fürdik be, illetve fürdeti be a csepelieket a Hollandi úti fürdővel, a háta közepére sem kívánta az újabb „strandügyet”. Ám ettől még ideje lenne tisztán látni, lehet-e, lehetett-e volna valamit másképp csinálni, a hasonló balesetek elkerülése érdekében.

A fentieken túl például azt is végig lehetne gondolni: meg lehet-e valahogy oldani, hogy legközelebb véletlenül se a fák alatt kelljen a csepeli strandolóknak kibekkelni egy hasonló vihart. Viharban ugyanis éppen a villámok miatt tilos fa alá állni vagy vízbe menni, a legjobb, ha egy fedett épületben vagy egy zárt autóban várjuk meg, amíg elvonul a zivatar. Igaz, hogy az idei szezonra az öltözőket is csak konténerekben sikerült kialakítani…

(Forrás: Blikk)