Ötpárti összefogás lesz Csepelen

Közzétéve

A parlamenti pártok csepeli szervezetei már hetekkel ezelőtt meg tudtak állapodni a Fidesz leváltása érdekében a közös indulásról az őszi önkormányzati választáson. A parlamenten kívüli Momentum Mozgalom kerületi képviselői csütörtökre azonban világossá tették, hogy nem hajlandók részt venni az együttműködésben, inkább egy Csepelen kívüli civil szervezettel fognak össze, és az egyéni körzetekben a szigetszentmiklósi Buckai Szövetség színeiben ráindulnak a közös ellenzéki jelöltekre.

Információink szerint csütörtök estére világossá vált, hogy a Momentum Mozgalom csepeli szervezete nem csatlakozik az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik által az elmúlt hónapokban kialakított politikai szövetséghez, amelynek célja, hogy az őszi önkormányzati választáson egyetlen komoly kihívója legyen Borbély Lénárd polgármesternek, és a Fidesz XXI. kerületi helytartóinak.

Mondjuk, ha úgy vesszük, ez a cél még egyáltalán nincs veszve, az ugyanis elég komolytan, amit a Momentum csepeli tagjai saját fővárosi pártszervezetükkel szembe menve is művelnek. Az a helyzet ugyanis, hogy a csepeli Momentum annak ellenére nem volt hajlandó megállapodni a közös indulásról az egyéni körzetekben, hogy a közös ellenzéki polgármesterjelöltet korábban ők is a támogatásukról biztosították. Azaz jelen állás szerint Erdősi Éva plakátjain a támogató szervezetek között ott lesz mind a hat ellenzéki párt, köztük a Momentum lila logója, míg az egyéni körzetekben induló ellenzéki jelöltek neve alatt nem.

Sőt, ennél is van szomorúbb hírünk. Ugyanis úgy tudjuk, a csepeli momentumosok itt a kerületben olyan szinten nem hajlandók együttműködni a többi párt jelöltjeivel, hogy a saját logójukat levetve, egy szigetszentmiklósi civil szervezet szárnyai alatt lényegében rá készülnek indulni az MSZP-DK-Párbeszéd-LMP-Jobbik szövetségre.

Értesüléseink szerint az úgynevezett Buckai Szövetség Egyesület szárnyai alatt a saját pártszervezetükkel is szembe menve fognak rajthoz állni októberben a momentumosok Csepelen, kiegészülve a korábban LMP-s színekben politizáló Tenk Andrással, továbbá a kerületi képviselőtestületből, valamint a Jobbikból több ciklus után távozó Pákozdi Józseffel.

Hogy pontosan mi az oka a Momentum csepeli tagjainak mereven elutasító magatartásának, azt információink szerint az összefogásban részt vevő pártok vezetői is jobbára csak találgatni tudják, mivel erre a hosszú heteken át tartó tárgyalások során egyszer sem sikerült kerek és korrekt választ adniuk.

Amit tudni lehet, hogy a Momentum Csepelen még a májusi EP-voksoláson elért eredményénél is jóval nagyobb arányban képviselhette volna magát az összefogásban. Konkrétan azt tudjuk, hogy négy egyéni indulási lehetőség volt felajánlva nekik a tizenkettőből, valamint a közös lista egyik jó eséllyel bejutó helyezése is, de ez sem felelt meg nekik.

Persze az is felmerült, hogy valójában a szocialista Szenteczky János, valamint a DK-s Horváth Gyula listás jelöltsége miatt húzódoznak, mondván, ők a 2010 előtti időszak embereivel nem kívánnak együttműködésre lépni. Amivel meg mondjuk az a probléma, hogy például Szenteczkyt 2010 után ugyan több mint ötven (!) feljelentéssel próbált a Fidesz úgymond elbuktatni, ám mindeddig összesen egy rágalmazási ügyben sikerült elmeszelni, az is egy Csepel.info néven kiadott kampányújság kapcsán történt még 2014-ben.

Hogy innentől kezdve a csepeli momentumosok hogyan magyarázzák meg, hogy egyedül nagyobb esélyt látnak a Fidesz legyőzésére, mint az összes többi ellenzéki párttal együtt indulva, az az ő dolguk. Hogy a Momentum fővárosi szervezete eltűri-e, hogy a XXI. kerületi emberei nyíltan szembe menjenek a budapesti szinten tető alá hozott megállapodásukkal, az szintén belügynek mondható. Az viszont, hogy a csepeli ellenzéki szavazók szavaznak-e ezek után a Fidesz leváltását finoman szólva sem segítő ex-momentumos, Buckai-különítményes jelöltekre, egyáltalán nem mindegy, de csak az október 13-i választáson fog kiderülni.